Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafzerk uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl in Helmond

Graf Begraafplaats

Molenstraat 72
5701KH Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van Grafzerk uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl

Inleiding GRAFZERK uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl. Omschrijving Het grafmonument is opgetrokken in de vorm van een kleine tempel met een vierkante plattegrond. Er is lichte en donkere natuursteen gebruikt. De donkere voor de hoge rechte sokkel, de opstand en het tentdak, de lichte voor de Toscaanse zuilen en het kruis op het dak. In alle zijden van de langgerekte opstand zijn hoge rondboogopeningen aangebracht. In het monument is een grote gebeeldhouwde gevleugelde zandloper geplaatst. Op de hoge sokkel staat de tekst: bid voor de ziel van zaliger den weledelen hr. Jacobus Raymakers geb. te Helmond 11 april 1811 en aldaar overl. 1 juli 1896. Het graf is afgezet met bewerkte hardstenen paaltjes waartussen schakelkettingen zijn gespannen. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de katholieke grafcultuur in Zuid-Nederland en als herinnering aan een der leden van de maatschappelijke elite in de negentiende en de vroege twintigste eeuw. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de Neo-Renaissance stijl in combinatie met de iconografie en de bijzondere, tempelachtige opbouw en is tevens van belang als representatief voorbeeld van de ateliermatige produktie van sculptuur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de beide naast elkaar gelegen complexen van de hervormde en katholieke begraafplaats. Het is typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514926
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafzerk uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl in Helmond

Poortgebouw, in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding POORTGEBOUW, in 1880 in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge. Omschrijving Het poortgebouw heeft..

Calvariegroep

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding CALVARIEGROEP, daterend uit ca. 1880 en gelegen op een begroeide hoge kunstmatige heuvel. De heuvel ligt aan het eind van het mid..

Hoge staande grafzerk voor het familiegraf Bogaers

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor het familiegraf Bogaers uit de late negentiende eeuw. Het bevindt zich ter rechterzijde van het hoofdp..

Hoge staande grafzerk voor M.W. van Glabbeek

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor M.W. van Glabbeek in Neo-Renaissance-stijl uit 1905, gelegen aan het hoofdpad ter linkerzijde. Omsch..

Grafzerk uit 1887 voor het echtpaar J.A. Raymakers in Neo-Barokke stijl

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding GRAFZERK uit 1887 voor het echtpaar J.A. Raymakers in Neo-Barokke stijl. Omschrijving Het hardstenen graf, dat is omringd door..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafzerk uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl in Helmond

Foto's (1)