Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoge staande grafzerk voor M.W. van Glabbeek in Helmond

Graf Begraafplaats

Molenstraat 72
5701KH Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Hoge staande grafzerk voor M.W. van Glabbeek

Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor M.W. van Glabbeek in Neo-Renaissance-stijl uit 1905, gelegen aan het hoofdpad ter linkerzijde. Omschrijving Het grafmonument bestaat uit een hoge sokkel, een sculptuur en is afgezet met bewerkte hardstenen paaltjes, waartussen schakelkettingen zijn gespannen. De gelede en gewelfde hardstenen sokkel is voorzien van reliƫfs van gestileerde bladeren en schelpvormen in Neorenaissance-stijl. Op de onderste geleding staat in witte steen R.I.P. In het gewelfde middengedeelte staan de naam en levensdata van de overledene vermeld: Maria Wilhelmina van GLABBEEK / Weduwe van Antonius Godefr. RAYMAKERS geb. te Helmond 7 mei 1832 aldaar overl. 28 jan. 1905. Op de sokkel staat een sculptuur van kalksteen. Voor een ruw behakt kruis staat een engel met gespreide vleugels, de linkerhand bij het hart en in de rechterkant een kleine bloem. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de katholieke grafcultuur in Zuid-Nederland en als herinnering aan een der leden van de maatschappelijke elite in de negentiende en vroege twintigste eeuw. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de voor een katholieke begraafplaats zeldzame Neo-renaissance stijl en de detaillering en is tevens van belang als representatief voorbeeld van de ateliermatige produktie van sculptuur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de beide naast elkaar gelegen complexen van de hervormde en katholieke begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514925
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoge staande grafzerk voor M.W. van Glabbeek in Helmond

Poortgebouw, in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding POORTGEBOUW, in 1880 in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge. Omschrijving Het poortgebouw heeft..

Calvariegroep

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding CALVARIEGROEP, daterend uit ca. 1880 en gelegen op een begroeide hoge kunstmatige heuvel. De heuvel ligt aan het eind van het mid..

Hoge staande grafzerk voor het familiegraf Bogaers

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor het familiegraf Bogaers uit de late negentiende eeuw. Het bevindt zich ter rechterzijde van het hoofdp..

Grafzerk uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding GRAFZERK uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl. Omschrijving Het grafmonument is opgetrokken in de vorm ..

Grafzerk uit 1887 voor het echtpaar J.A. Raymakers in Neo-Barokke stijl

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding GRAFZERK uit 1887 voor het echtpaar J.A. Raymakers in Neo-Barokke stijl. Omschrijving Het hardstenen graf, dat is omringd door..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoge staande grafzerk voor M.W. van Glabbeek in Helmond

Foto's (1)