Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Familiegraf Von der Haar in Didam

Graf Begraafplaats

Deken Reuvekamplaan 4
6941AN Didam (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Familiegraf Von der Haar

Inleiding Dit bijzonder gaaf bewaarde GRAFMONUMENT van de familie Von der Haar bevindt zich op de aan de noordzijde van de Deken Reuvekamplaan gelegen R.K. begraafplaats. De begraafplaats heeft een zeer eenvoudige aanleg en bezit ondermeer nog een voormalig kathechesatiegebouwtje, diverse priestergraven en een Neo-Gotisch kapelletje waarop de bescherming van rijkswege niet van toepassing is. Het grafmonument is uitgevoerd onder invloed van de Art Décostijl, dateert waarschijnlijk uit 1923 en heeft een voor de aanlegtijd relatief bijzondere en zeldzame opzet, detaillering, materiaalgebruik en stijl. Het geheel is opgebouwd uit een opeenstapeling van geometrische elementen. De belettering sluit bij deze stijl aan. Het steenwerk is waarschijnlijk uitgevoerd door de Steenhouwerij Pas uit Arnhem. De bronzen plaquettes in de trant van Jan Toorop zijn waarschijnlijk vervaardigd door de beeldend kunstenaar Norga. De gegevens over de steenhouwerij en de betrokken kunstenaar zijn gebaseerd op het in de publicatie van A.J. van Dissel beschreven ten dele identieke grafmonument van de familie Vale op de begraafplaats MOSCOWA in Arnhem. Omschrijving Het GRAFMONUMENT bestaat uit drie rechthoekige, liggende hardstenen kistachtige, stenen met inscriptie geplaatst op dito uitkragende banden. Achter de stenen bevindt zich een driedelige harstenen wand. Het midden paneel, waarop zich een in brons opgelegde inscriptie bevindt, wordt aan weerszijden geflankeerd door naar boven doorgestoken stijlen, die aan de bovenzijde een in lagen opgebouwd Latijns kruis met christusfiguur flankeren. Op de lage zijpanelen bevinden zich aan elkaar spiegelbeeldige bronzen reliëfs met biddende vrouwen (ontwerp J. Norga?). Tekst op achterwand: FAMILIE / GRAF / VON DER HAAR Tekst op de liggende stenen: Linker steen: JOSEPH FRIEDRICH / VON DER HAAR / 13 AUG. 1851 - 5 JULI 1923 Middelste steen: MARIA HELENA / VON DER HAAR GEB. MEIJER / 7 MAART 1871 - 27 DEC. 1923 Rechter steen: ANNA GERHARDA / VON DER HAAR / 4 AUG. 1903 - 23 OCT. 1939 Waardering Onder invloed van de Art Décostijl tot stand gekomen GRAFMONUMENT van de familie Von der Haar uit 1923. Architectuur- en kunsthistorische waarden: - Het grafmonument vormt een goed en relatief zeldzaam voorbeeld van Art Décostijl. - Het grafmonument is van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp. - Het opvallende bronswerk van het grafmonument is van belang voor het oeuvre van de beeldhouwer J. Norga. Stedebouwkundige waarden: - Het grafmonument heeft een ensemblewaarde als onderdeel van de R.K. begraafplaats. Cultuurhistorische waarden: - Het grafmonument vormt een goed en bijzonder voorbeeld van de funeraire cultuur in het interbellum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514913
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Familiegraf Von der Haar in Didam

O.L.V. van Altijddurende Bijstand

Lieve Vrouweplein 13
Didam (Gemeente Montferland)
R.K.KERK (O.L.Vrouwe). Grote,laatgotische kerk met pseudobasilicaal schip (XV B), eenbeukig koor met driezijdige sluiting (XIV B) en mooie, ..

Korenmolen St. Martinus

Molenhoek 9
Didam (Gemeente Montferland)
Korenmolen St. Martinus. Nog in volledig bedrijf zijnde ronde, gemetselde bovenkruier op belt (ca. 1850) met gewitte romp, gerestaureerd 196..

De Korenbloem

Kloosterstraat 8
Didam (Gemeente Montferland)
Korenmolen "De Korenbloem". Nog in bedrijf zijnde ronde, bakstenen beltmolen, bovenkruier 1860 met gedeeltelijk gewitte romp.

De Luynhorst

Luijnhorststraat 9
Didam (Gemeente Montferland)
Havezathe "De Luynhorst". In 1788 herbouwd met gebruikmaking van 16e eeuws muurwerk. Deels oorspronkelijk interieur. In de gevel gedenksteen..

Huis Dijk

Ravenstraat 2
Didam (Gemeente Montferland)
Inleiding Statige T-BOERDERIJ met aangebouwde schuren, genaamd 'Huis Dijk', waarschijnlijk daterend uit de jaren 1870-1885. Het complex is ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Familiegraf Von der Haar in Didam

Foto's (1)