Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Karschop in Netersel

Boerderij

Latestraat 11
5534AM Netersel (gemeente Bladel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Karschop

Inleiding. Ten zuiden van de langgevelboerderij staat, met de rooilijn dicht aan de straat, een klein KARSCHOP, daterende uit omstreeks 1875. Beschrijving. Het karschop heeft een globaal rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en is voorzien van een asymmetrisch, laag aangezet, met riet beschoten schilddak, met een voet dan wel spiegel van oud Hollandse pannen. De lage gevels zijn gedeeltelijk gemetseld in handvorm baksteen, gedeeltelijk beschoten. In de zuidelijke gevel bevindt zich een opgeklampte inrijpoort. In het interieur is het oorspronkelijke gebint nog aanwezig. Waardering. Het karschop is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij in de late 19de eeuw. Architectuur- en bouwhistorisch is het van belang vanwege de bouwgeschiedenis, die de materialisatie is van de ontwikkeling van de landbouw sinds de 19de eeuw. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en de samenhang tussen hoofd- en bijgebouwen en erf die een goed beeld geven van een eenvoudige meerledige boerderij. Het geheel is gaaf en als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514901
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Karschop in Netersel

Langgevelboerderij. Eenlaags boerderij heeft een globaal rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een rieten wolfdak met aan de voorzijde oud Hol ..

Latestraat 11
Netersel (Gemeente Bladel)
Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ Latestraat 11 dateert uit omstreeks 1875 en is gelegen aan de rand van de oude akkerbodems ten westen van ..

Inventaris van de St. Brigidakerk

De Hoeve 4
Netersel (Gemeente Bladel)
In de moderne St. Brigidakerk, welke zelf niet op de lijst wordt geplaatst een XVe eeuwse hardstenen doopvont (thans wijwatervat), indrukwek..

Mooi dorpshuis met dwars zadeldak tussen zijtopgevels waarvan de linkse evenals het dak met leien bekleed is; zesdelige schuiframen; bijgebouwtje (oor ..

De Hoeve 32
Netersel (Gemeente Bladel)
Mooi dorpshuis met dwars zadeldak tussen zijtopgevels waarvan de linkse evenals het dak met leien bekleed is; zesdelige schuiframen; bijgebo..

Overblijfselen van kerkgebouw. Ter plaatse bevinden zich de overblijfselen van waarschijnlijk meerdere perioden van de oude Parochiekerk van Netersel

-
Netersel (Gemeente Bladel)
Overblijfselen van kerkgebouw. Ter plaatse bevinden zich de overblijfselen van waarschijnlijk meerdere perioden van de oude Parochiekerk van..

Terrein waarin overblijfselen van bewoning

-
Bladel
Terrein waarin overblijfselen van bewoning. Datering: waarschijnlijk Mesolithicum.

Kaart & Routeplanner

Route naar Karschop in Netersel