Geldersche Hoeve in Bladel

Akkerweg 4

Beschrijving van Geldersche Hoeve

Inleiding. Aan de zuidoostelijke zijde van de kortgevelboerderij "De Geldersche Hoeve' staat,met de nokas parallel aan de boerderij, een SCHUUR annex VARKENSSTAL, daterende uit omstreeks 1910. Omschrijving. De eenlaags schuur heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met muldenpannen. De bakstenen gevels zijn voorzien van zware smeedijzeren steekankers. In de oostelijke zijde van de noordelijke gevel bevindt zich een paar hoge, opgeklampte, tweedelige deeldeuren. De bovenste geven toegang tot de taszolder, de onderste tot de schuur. In de gevel verder enkele opgeklampte varkenspoortjes. Waardering. De schuur is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het interbellum. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als voorbeeld van een gave ontginningsboerderij uit het interbellum zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)