Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Martinus in Beek

Kerkelijk Gebouw

Sint Jansgildestraat 54
7037AX Beek (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1339 (toren), 1884 (verhoogd), 1868 (uitbreiding) en 1914 (uitbreiding)


Beschrijving van St. Martinus

Omschrijving R.K. Kerk St. Martinus. De neogotische kerk van het type hallenkerk met dwarskappen ter plaatse van het transept, bestaat uit een vierkante toren, een driebeukig schip en een driezijdig koor, aan weerszijden geflankeerd door een zijkapel. Aan de zuidzijde van het koor bevindt zich de sacristie. De forse Nederrijnse toren (XVB), zonder steunberen, heeft drie geledingen en twee nissen in elk gevelvlak. De bovenste geleding en de ingesnoerde naaldspits dateren uit 1885. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, Asten, later voorzien van elektrische opwinding. Het driebeukig schip bestaat uit een brede middenbeuk en smalle zijbeuken. Iedere beuk wordt afgesloten door een steil schilddak gedekt met leien in maasdekking. De sacristie heeft één bouwlaag onder eveneens een steil schilddak met leien in maasdekking. In het interieur is de lambrisering van het koor volledig betegeld, met daarin opgenomen tableau's met religieuze voorstellingen. Eénklaviers orgel, in 1898 gemaakt door de Gebr. Gradussen. Waardering R.K. hallenkerk met Nederrijnse toren, van cultuurhistorische-, architectuurhistorische- en stedenbouwkundige waarde: - vanwege de afleesbare bouwgeschiedenis: een oudere toren met een neogotische kerk die in fasen zijn huidige vorm heeft gekregen - vanwege de bijdragen van belangrijke architecten als H.J. Wennekers en W. te Riele - als kern van het complex - vanwege een aantal interieuronderdelen - vanwege de ligging op een historisch waardevole locatie aan de oostrand van Beek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514893
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Martinus in Beek

Heilig Hartbeeld

Sint Jansgildestraat 54
Beek (Gemeente Montferland)
Omschrijving Vrijstaand HEILIG HARTBEELD vervaardigd in 1933 door de GEBR. THISSEN EN ZN/FA JOS, maakt deel uit van het kerkcomplex St. Mar..

Pastorie St. Martinus

Sint Jansgildestraat 56
Beek (Gemeente Montferland)
Omschrijving De PASTORIE 'St Martinus' gebouwd in 1928 naar ontwerp van de architect H.C.M. VAN BEERS is onderdeel van het KERKCOMPLEX St. ..

IJzeren hagelkruis met leliepunten, op een houten staak

Sint Jansgildestraat 32
Beek (Gemeente Montferland)
Achter het pand St. Jansgildestraat 32, een ijzeren hagelkruis met leliepunten, op een houten staak.

Byvanck

Byvank 8
Beek (Gemeente Montferland)
De "Bijvanck". In mooi landgoed gelegen voormalig adellijk huis (XVIII) op L-vormige plattegrond. De twee, door schilddaken gedekte, vleugel..

Boerderij met T-vormige plattegrond. Het woongedeelte draagt een rieten schilddak en heeft vensters met luiken en achtruitsschuiframen; de stal heeft ..

Beekseweg 40
Babberich (Gemeente Zevenaar)
Boerderij uit het midden van de 19e eeuw met T-vormige plattegrond. Het woongedeelte draagt een rieten schilddak en heeft vensters met luike..

Kaart & Routeplanner