Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in 's Heerenberg

Overig

Emmerikseweg 13
7041AV 's Heerenberg (gemeente Montferland)
Gelderland

Bouwjaar: 1910-1920


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Omschrijving Een vrijstaand HEILIG HARTBEELD onderdeel van het kloostercomplex St. Bonifacius'. Het natuurstenen beeld is geplaatst op een gepleisterde, vierzijdige sokkel aan de oostzijde van het hoofdobject. Het beeld is geplaatst in een plantsoen met vierkante plattegrond begrensd door een ijzeren hek. De staande Christusfiguur met baard en halflang haar is gekleed in een tunica met pallium. De linkerhand wijst op het Heilig Hart afgebeeld als een brandend hart, het symbool van de goddelijke liefde. De rechterarm maakt een zegenend gebaar. Waardering HEILIG HARTBEELD vervaardigd in het begin van de twintigste eeuw geplaatst in de achtertuin van het jezuïetenklooster te 's-Heerenberg. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een vrijstaand natuurstenen Heilig Hartbeeld geplaatst op een gepleisterde sokkel in een plantsoen afgesloten door een ijzeren hekwerk. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het Duitse kloostercomplex 'St. Bonifacius' gelegen op Nederlands grondgebied als gevolg van de politiek van Bismarck. - Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de Heilig Hartdevotie. De Heilig Hartdevotie uitte zich in het plaatsen van een Heilig Hartbeeld in een speciaal daarvoor aangelegd plantsoen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514891
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Heilig Hartbeeld 's-Heerenberg PM15-03.JPG
Jaar 1910-1920
Materiaal natuursteen
Locatie Emmerikseweg 13, 's-Heerenberg
Monumentnummer 514891
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse stad 's-Heerenberg in de provincie Gelderland.

Achtergrond

In 1910 werd in 's-Heerenberg het Sint-Bonifatiushuis gesticht. Het Heilig Hartbeeld werd rond 1910-1920 in een plantsoen in de tuin van het klooster geplaatst.

Beschrijving

Het is een natuurstenen beeld van een staande Christusfiguur, gekleed in een tunica met pallium. Hij houdt zijn rechterhand zegenend geheven en wijst met zijn linkerhand naar het vlammend Heilig Hart met doornenkroon op zijn borst. In zijn handen zijn de stigmata zichtbaar.

Op de sokkel staat onder het IHS-monogram een Bijbeltekst[1] in het Latijn:

Aanhalingsteken openen

Sive vivimus, Domino vivimus; Sive morimur, Domino morimur. Rom. 14:8

Aanhalingsteken sluiten

Waardering

Het beeldhouwwerk is erkend als rijksmonument, het is van "architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een vrijstaand natuurstenen Heilig Hartbeeld geplaatst op een gepleisterde sokkel in een plantsoen afgesloten door een ijzeren hekwerk; Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het Duitse kloostercomplex 'St. Bonifacius' gelegen op Nederlands grondgebied als gevolg van de politiek van Bismarck; Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de Heilig Hartdevotie. De Heilig Hartdevotie uitte zich in het plaatsen van een Heilig Hartbeeld in een speciaal daarvoor aangelegd plantsoen.[2]

Zie ookMonumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in 's Heerenberg

Kruiswegstatie in de tuin van het St Bonifatius

Emmerikseweg 13
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Omschrijving Uit veertien staties bestaande KRUISWEG, elke statie opgetrokken in rode en gele verblendsteen met wit geschilderde terracotta..

Sint-Bonifatiusklooster / Don Rua

Emmerikseweg 13
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Omschrijving Klooster van het type JEZUIETENKLOOSTER met H-vormig grondplan opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband met rustica ..

Waltoren

Waltoren aan de Walsteeg
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Aan deze steeg een eenvoudige vierkante waltoren met tentdak (XV).

Gotisch huis met hoog zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen, muizetandfriezen, overblijfsels van pinakels en ankers

Oudste Poortstraat 7
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Gotisch huis (XVIa) met hoog zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen, muizetandfriezen, overblijfsels van pinakels en ankers. Gepleisterd..

Voormalige gasthuis

Gasthuisplein 2
's Heerenberg (Gemeente Montferland)
Langwerpig gebouw van laat-middeleeuwse oorsprong, het v.m. Gasthuis. Aan de oostzijde oorspronkelijke puntgevel; aan de westzijde schilddak..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilig Hartbeeld in 's Heerenberg