Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Urinoir in Wergea

Overig

Grote Buren 2
9005PS Wergea (gemeente Boarnsterhim)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1930 1930 ca. 1930


Beschrijving van Urinoir

Inleiding Het betonnen URINOIR staat tegenover de kerk aan de dorpskade en loost op de Wargaastervaart. De vormgeving van het urinoir is afgeleid van de gietijzeren voorbeelden die wegens de vorm van plattegrond ook 'krul' werden genoemd. De oprichting van deze geprefabriceerde openbare toiletgelegenheid is gedateerd in het eerste kwart van de 20ste eeuw en gebeurde waarschijnlijk op initiatief van de kerkvoogdij omdat een mogelijk 17de-eeuwse grafsteen is hergebruikt. Het urinoir ligt binnen het beschermd dorpsgezicht. Omschrijving Het enkelvoudige urinoir is een open bouwwerk dat in de plattegrond lijkt op een naar binnen knikkende c, met een vaste betonvloer waarin een vloergoot met een afvoerpijp. Het beton heeft aan de buitenzijde een grove structuur en is aan de binnenzijde glad afgewerkt; het urinoirgedeelte is gezwart. De buitenzijde heeft een plint met op de hoeken liseenachtige verdikkingen. Aan de bovenzijde van elk wandvlak is een lichtopening waarin een metalen vlechtwerk. In de opening, als een soort loper, ligt een hardstenen zerk (200 x 69 cm) met onleesbaar geworden randschrift en op het middenvlak een ovalen medaillon met een onherkenbaar heraldisch wapen. Waardering Het betonnen urinoir is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als een bijzondere uitdrukking van een hygiënische ontwikkeling, namelijk het creëren van een openbare toiletgelegenheid, in het bijzonder voor de schippers, - vanwege de typologische verwantschap met de gietijzeren krul, uitgevoerd in beton, - als karakteristiek voorbeeld van een betonnen urinoir, - vanwege de bijzondere betekenis van de historisch-ruimtelijke relatie van het urinoir aan de dorpskade, - vanwege de hoge mate van gaafheid en oorspronkelijkheid, - vanwege de redelijke mate van functionele zeldzaamheid in de provincie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514878
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Urinoir in Wergea

Hervormde pastorie Voorm. hervormde pastorie en baarhuisje

Grote Buren 1
Wergea (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding WOONHUIS (voormalige pastorie) met landschappelijk aangelegde TUIN, ijzeren HEKWERK en (voormalig) BAARHUISJE. Het geheel is mar..

Woonhuis in Eclectische stijl

Leeuwarderweg 4
Wergea (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding Het WOONHUIS in Eclectische bouwtrant is omstreeks 1875 gebouwd, vermoedelijk naar ontwerp van de timmerman Klaas Keimpes Hoekst..

Timmerwerkplaats annex annex schaatsmakerij

Leeuwarderweg 4
Wergea (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding De TIMMERWERKPLAATS annex schaatsmakerij onder traditioneel-ambachtelijke baksteenarchitectuur is omstreeks 1875 gebouwd, vrijwel..

Woonhuis in Eclectische stijl

Nieuwe Hoek 4
Wergea (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding Het WOONHUIS in Eclectische stijl is gebouwd in 1888, vrijwel zeker naar ontwerp van A.K. Hoekstra, als bedrijfswoning van het ei..

Pand met hoog deel onder zadeldak tussen twee topgevels waarvan die aan de straat met waterlijsten, geblokte bogen boven de vensters van de verdieping ..

Gele Eker 2
Wergea (Gemeente Boarnsterhim)
Mooi gelegen pand bestaande uit een hoog gedeelte onder zadeldak tussen twee topgevels, waarvan die aan de straat door drie waterlijsten doo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Urinoir in Wergea