Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, baarhuisje en hek in Warstiens

Graf Begraafplaats

Buorren 5
9004XW Warstiens (gemeente Boarnsterhim)
Friesland

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Hervormde kerk, baarhuisje en hek

Inleiding De toegang tot het kerkhof wordt gevormd door een sierlijk ijzeren HEK; op de flank van de kerkterp staat een BAARHUISJE. Beide zijn in 1882 gelijktijdig met de bouw van de kerk gerealiseerd. Het kerkhof is volledig omgeven door een fraaie lindenhaag en leilinden. De graven zijn van lokaal-genealogisch belang en worden niet van rijkswege beschermd. Bij recentelijk onderhoud zijn van het baarhuisje het overstek met sierspant en de goten verwijderd, waardoor het aan architectonische waarde heeft ingeboet. Dit verlies is niet onherstelbaar. De betekenis van beide onderdelen voor het complex rechtvaardigt de bescherming van rijkswege. Omschrijving Het HEK tot het kerkhof is van gietijzer en bestaat uit drie achtzijdige hekstijlen met een dubbel draaihek, een enkel draaihek en een vleugelstuk. Op de hekstijlen een ingezwenkte afdekplaat met bol. Het hek is aan de bovenzijde gebogen en versterkt met dooreengevlochten cirkelsegmenten. De lange spijlen zijn versierd met opengewerkte punten; de korte tussenspijlen hebben eenvoudige lanspunten. Ten noordoosten van de kerk staat een BAARHUISJE. De plattegrond is rechthoekig; het opgaande muurwerk op een beroete plint bestaat uit bruine baksteen verlevendigd met twee lagen gele baksteen. In de lange gevels bevindt zich aan elke zijde een gietijzeren ventilatierooster. Het zadeldak is belegd met zwart geglazuurde Lucas IJsbrandspannen. In de oostgevel is een getoogde porte brisée, paneeldeuren, onder een gele bakstenen rollaag. Waardering Het toegangshek en het baarhuisje, beide uit 1882, zijn van algemeen architectuurhistorische belang: - als contemporaine en essentiële onderdelen van het complex, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van de objecten, - vanwege de structurele en visuele gaafheid van de onderdelen in relatie tot het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514851
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, baarhuisje en hek in Warstiens

Hervormde kerk

Buorren 5
Warstiens (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding De KERK, die in 1882 door de aannnemer R.K. Sybrandy werd gebouwd, is een ontwerp in Eclectische stijl van de Leeuwarder architec..

Hervormde kerk, orgel

Buorren 6
Warstiens (Gemeente Boarnsterhim)
Hervormde kerk vanwege het eenklaviers orgel met combinatie-lade ,in 1883 gemaakt door Bakker en Timmenga uit Leeuwarden. Klokkestoel met kl..

Gerkema Zathe

Oeble-om-wei 3
Warstiens (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding De BOERDERIJ van het type Stelp, genaamd Gerkema zathe (ook wel: Gerkema-state), is gebouwd in 1899 onder Eclectische baksteenarc..

Jornahûs

Wartensterdyk 5
Wergea (Gemeente Boarnsterhim)
Jornahus. Boerderij in 1914 herbouwd met gebruikmaking van 18e eeuwse topgevel met gebeeldhouwde lijsten en bekervorming.

Sint-Martinuskerk, klok

Kerkbuurt 24
Wergea (Gemeente Boarnsterhim)
In de toren van de R.K.Kerk bevindt zich een klok uit 1694 gekocht in 1862.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)