Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument in art déco-stijl, voor Pieter Fentener van Vlissingen in Helmond

Graf Begraafplaats

Molenstraat 70
5701KH Helmond
Noord Brabant


Beschrijving van Grafmonument in art déco-stijl, voor Pieter Fentener van Vlissingen

Inleiding GRAFMONUMENT uit 1927 in Art Déco-stijl, voor Pieter Fentener van Vlissingen. Omschrijving De grafzerk is uitgevoerd in natuursteen en staat op een sokkel. Op de rechthoekige sokkel zijn diverse voorstellingen uit de natuur, zoals een spin in een web, aangebracht. Voorts de naam, Pieter Fentener van Vlissingen, en levensdata, 1853-1927. Hierop een in lotushouding zittende man met gesloten ogen, de linkerhand geheven en de rechterhand rustend op een boek dat voor hem op een verhoging ligt. Achter het hoofd van het gestileerd gesculpteerde werk afbeeldingen van zon en sterren. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de grafcultuur der hervomde gemeenten in Zuid-Nederland. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege materiaalgebruik en ornamentiek, vanwege de esthetische kwaliteit en de uitzonderlijke iconografie. Het heeft ensemblewaarde, het maakt deel uit van een geheel dat vanwege de situering en de inrichting van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en wegens de iconografie uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514841
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument in art déco-stijl, voor Pieter Fentener van Vlissingen in Helmond

Toegangshek van gietijzer uit 1865, aldaar geplaatst bij de ingebruikname van de begraafplaats

Molenstraat 70
Helmond
Inleiding TOEGANGSHEK van gietijzer uit 1865, aldaar geplaatst bij de ingebruikname van de begraafplaats. Omschrijving Het dubbele toega..

Doodgraverswoning annex baarhuis

Molenstraat 70
Helmond
Inleiding DOODGRAVERSWONING ANNEX BAARHUIS, in neo-classicistische stijl gebouwd in 1869 voor de naastgelegen Hervormde begraafplaats. Het ..

Grafmonument voor predikant Endtz en twee verwanten

Molenstraat 70
Helmond
Inleiding GRAFMONUMENT uit het derde kwart van de negentiende eeuw, voor een predikant en twee verwanten. Omschrijving Het graf wordt om..

Klooster

Molenstraat 74
Helmond
Inleiding KLOOSTER, gebouwd in 1904 voor de Zusters Clarissen. De architect was J.W. van der Putten. De stijl is Ambachtelijk-Traditioneel ..

Poortgebouw, in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding POORTGEBOUW, in 1880 in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge. Omschrijving Het poortgebouw heeft..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument in art déco-stijl, voor Pieter Fentener van Vlissingen in Helmond

Foto's (1)