Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument voor predikant Endtz en twee verwanten in Helmond

Graf Begraafplaats

Molenstraat 70
5701KH Helmond
Noord Brabant


Beschrijving van Grafmonument voor predikant Endtz en twee verwanten

Inleiding GRAFMONUMENT uit het derde kwart van de negentiende eeuw, voor een predikant en twee verwanten. Omschrijving Het graf wordt omzoomd door een groot gietijzeren hek. De gecanneleerde zuiltjes staan op een hardstenen voetstuk en hebben op de hoeken en aan de voorzijde een kegelvormige bekroning. De tussenliggende lagere spijlen hebben een pijlpuntvormig einde. Er zijn geen zerken die de plaats van de begravenen aangeeft, maar aan de achterzijde zijn onderaan drie ovaalronde ijzeren plaquettes bevestigd met daarop de namen van de begravenen. Dit zijn de in Maastricht geboren Jan Theodoor Endtz, predikant 1795-1880, Joanna Maria Endtz, 1790-1860 en Rebecca Antoinette Elisabeth Wolf 1805-1866. Tenslotte is er aan de bovenzijde een ijzeren banderol bevestigd met een vlinder in het midden en de volgende tekst: :"Die in mij gelooft zal leven al ware hij ook gestorven - Een iegelijk die leeft en in mij gelooft zal niet sterven in der eeuwigheid". Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de sobere grafcultuur der hervormde gemeenten in Zuid-Nederland. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege materiaalgebruik en ornamentiek. Het heeft ensemblewaarde, het maakt deel uit van een geheel dat vanwege de situering en de inrichting van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514840
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument voor predikant Endtz en twee verwanten in Helmond

Toegangshek van gietijzer uit 1865, aldaar geplaatst bij de ingebruikname van de begraafplaats

Molenstraat 70
Helmond
Inleiding TOEGANGSHEK van gietijzer uit 1865, aldaar geplaatst bij de ingebruikname van de begraafplaats. Omschrijving Het dubbele toega..

Doodgraverswoning annex baarhuis

Molenstraat 70
Helmond
Inleiding DOODGRAVERSWONING ANNEX BAARHUIS, in neo-classicistische stijl gebouwd in 1869 voor de naastgelegen Hervormde begraafplaats. Het ..

Grafmonument in art déco-stijl, voor Pieter Fentener van Vlissingen

Molenstraat 70
Helmond
Inleiding GRAFMONUMENT uit 1927 in Art Déco-stijl, voor Pieter Fentener van Vlissingen. Omschrijving De grafzerk is uitgevoerd in natuu..

Klooster

Molenstraat 74
Helmond
Inleiding KLOOSTER, gebouwd in 1904 voor de Zusters Clarissen. De architect was J.W. van der Putten. De stijl is Ambachtelijk-Traditioneel ..

Poortgebouw, in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding POORTGEBOUW, in 1880 in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge. Omschrijving Het poortgebouw heeft..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument voor predikant Endtz en twee verwanten in Helmond

Foto's (1)