Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerenerf met boomgaard, boerentuin en ganzenweide in Emmen

Boerderij

Rietlandenstraat 26
7825TS Emmen
Drenthe

Bouwjaar: eind 19e-begin 20e eeuw 1910 eind 19e-begin 20e eeuw


Beschrijving van Boerenerf met boomgaard, boerentuin en ganzenweide

BOERENERF. Oorspronkelijk en traditioneel ingericht eind-19de- vroeg-20ste-eeuws boerenerf met boomgaard, boerentuin en ganzenweide. Aan wegzijde afgezet door meidoorn- en beukenhagen. Op het erf enkele hoogopgaande bomen; daaronder rode beuk en (oude) linden. In de boomgaard enige hoogstam fruitbomen (oude rassen). Het achtererf gedeeltelijk bestraat met keien (flinten. Eveneens op het erf een welwaterput uit 1863(diam. 80 cm) met bakstenen schacht (oorspronkelijk met loden leiding) en granieten afdekplaat. Waardering BOERENERF van algemeen belang wegens: - voor de geschiedenis van het Drentse boerenerf; - wegens samenstelling en inrichting; - als functioneel onderdeel van een traditioneel Drents boerderijcomplex; - als visueel en landschappelijk samenbindende factor; - wegens de markante ligging aan het Oranjekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514839
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerenerf met boomgaard, boerentuin en ganzenweide in Emmen

Hallenhuisboerderij met langsdeel en achterbaander onder afgewolfd rieten schilddak

Rietlandenstraat 26
Emmen
Omschrijving BOERDERIJ van het hallenhuis type uit 1863 met langsdeel en achterbaander, opgetrokken uit bruinrode baksteen op plint en ged..

Schuur opgetrokken uit verticale houten delen

Rietlandenstraat 26
Emmen
Omschrijving SCHUUR, gelegen direct achter de boerderij. Jongere schuur (vermoedelijk jaren 1920-1930), opgetrokken uit verticale houten d..

Boerderij onder hoog rieten wolfsdak met houten wagenschuur onder rieten schilddak

Halvemaanweg 3
Emmen
BOERDERIJ uit het midden van de 19e eeuw. Hoog met riet gedekt wolfdak. Woongedeelte met 6-ruitsschuiframen. Deel met getoogde inrijpoort. H..

Waterput

Rietlandenstraat 10
Emmen
Op het achtererf van Rietlandenstraat 10 gelegen middeleeuwse waterput, daterend uit de 11e-13e eeuw. Bij graafwerkzaamheden in het zicht g..

Zeldenrust

Oranjekanaal NZ 7
Emmen
Molen. Achtkante stellingmolen "Zeldenrust" 1857.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)