Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Salentein, Grafkelder in Nijkerk

Kasteel Buitenplaats

Putterstraatweg 1
3862RA Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 1831


Beschrijving van Salentein, Grafkelder

Onderdeel 7 Omschrijving In de parkaanleg ligt een GRAFKELDER afgedekt door een kleine natuurstenen grafsteen met fronton waarop de naam Heribert van Westerveld en het jaartal 1831. De kelder ligt binnen een ronde omgrachting en wordt omringd door een cirkel bomen (eiken en beuken). Vermoedelijk is de setting van de grafkelder geïnspireerd op het grafmonument van de Franse filosoof Jean Jacques Rousseau te Ermenonville (1712-1778). Waardering GRAFKELDER, behorend tot de historische buitenplaats Salentein, van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving en setting; - vanwege de zeldzaamheid van grafkelders in de aanleg bij een huis; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514832
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Salentein, Grafkelder in Nijkerk

Salentein, Dubbele dienstwoning

Putterstraatweg 1
Nijkerk
Onderdeel 9 Omschrijving Direct aan de Putterstraatweg ligt een bakstenen DUBBELE DIENSTWONING met asymmetrische gevel uit de tweede helf..

Witgepleisterd huisje onder afgewolfd, dwars schilddak, met bewerkte daklijst

Putterstraatweg 4
Nijkerk
Witgepleisterd huisje (XIXb) onder afgewolfd, dwars schilddak, met bewerkte daklijst. In de voorgevel een oorspronkelijke dubbele deur met e..

De Berencamp, Tolhuisje

Putterstraatweg 4
Nijkerk
Onderdeel 6 Omschrijving TOLHUISJE. Aan de Putterstraatweg staat een tolhuisje waarop vanuit Salentein een zichtas is geprojecteerd. Het w..

Salentein, Hoofdgebouw

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Salentein). Het gedeeltelijk omgrachte, onregelmatig gevormde hoofdgebouw dateert uit verschillende..

Salentein, Park

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 2 Omschrijving De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is vanaf het midden van de 19de eeuw tot stand gekomen. Daarvoor kende Salent..

Kaart & Routeplanner