Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Salentein, Dorsmolen in Nijkerk

Molen

Putterstraatweg 5
3862RA Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Salentein, Dorsmolen

Onderdeel 6 Omschrijving Ten noorden van het hoofdgebouw staat een op ronde grondslag opgetrokken 19de-eeuwse DORSMOLEN bestaande uit geteerde rotan schotten onder een rieten tentdak. De originele houten kap bestaat uit een centrale houten staander met waaiervormige draagconstructie. De dorsmolen is verbonden met een rechthoekige houten schuur staande op een gepleisterde plint en overkapt door een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt wolfdak. Thans in gebruik als restaurant, waarvoor het beschot aan de binnenzijde is aangebracht. Waardering DORSMOLEN, behorend tot de historische buitenplaats Salentein, van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens het materiaalgebruik, namelijk rotan; - wegens de ensemblewaarde; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514831
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Salentein, Dorsmolen in Nijkerk

Salentein, Hoofdgebouw

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Salentein). Het gedeeltelijk omgrachte, onregelmatig gevormde hoofdgebouw dateert uit verschillende..

Salentein, Park

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 2 Omschrijving De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is vanaf het midden van de 19de eeuw tot stand gekomen. Daarvoor kende Salent..

Salentein, Boogbrug

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 3 Omschrijving Bij het huis Salentein ligt een BOOGBRUG uit 1849, voorzien van een gietijzeren balustrade in neogotische stijl...

Salentein, Brug bij het koetshuis

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 4 Omschrijving Bij het koetshuis ligt een BRUG uit ca.1906 met gemetselde brughoofden en een houten loopdek. Eenvoudige balustr..

Salentein, Koetshuis met schuur

Putterstraatweg 7
Nijkerk
Onderdeel 5 Omschrijving KOETSHUIS met SCHUUR. Ten noorden van het hoofdgebouw staat een bakstenen koetshuis met gevelsteen 'A.M. IJvoij ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)