Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Salentein, Koetshuis met schuur in Nijkerk

Kasteel Buitenplaats

Putterstraatweg 7
3862RA Nijkerk
Gelderland

Bouwjaar: 1826


Beschrijving van Salentein, Koetshuis met schuur

Onderdeel 5 Omschrijving KOETSHUIS met SCHUUR. Ten noorden van het hoofdgebouw staat een bakstenen koetshuis met gevelsteen 'A.M. IJvoij 1826' (Anna Magdalena d'Yvoy die in 1846 huwde met H.M. van Weede). In 1983 is het pand tot restaurant verbouwd. Het op rechthoekige grondslag gebouwde koetshuis met lijstgevels bestaat uit één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt mansardedak, dat aan de achterzijde overgaat in een lessenaarsdak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft twee dubbele houten inrijdeuren, thans voorzien van een beglazing, gevat in een omlijsting met daarboven een rondboogdakkapel. Aan weerszijden van de deuren een meerruits schuifvenster. De overige gevels kennen een invulling met meeruits- en stalvensters (noordgevel), een toegangsdeur met vierruits bovenlicht (noordgevel) en driehoekig afgesloten dakkapellen. De achtergevel heeft bij de restauratie in 1983 een glazen overkapping gekregen, die voor de bescherming van ondergeschikte betekenis is. Achter het koetshuis, middels een gang verbonden, staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken schuur van rode baksteen onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt wolfdak. In de achtergevel van de schuur twee staldeuren en een hooiluik onder een latei, in de zijgevel stalvensters. Waardering KOETSHUIS met SCHUUR, behorend tot de historische buitenplaats Salentein, van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de beeldbepalende ligging aan de Putterstraatweg; - wegens de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514830
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Salentein, Koetshuis met schuur in Nijkerk

Salentein, Hoofdgebouw

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 1 Omschrijving HOOFDGEBOUW (Salentein). Het gedeeltelijk omgrachte, onregelmatig gevormde hoofdgebouw dateert uit verschillende..

Salentein, Park

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 2 Omschrijving De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is vanaf het midden van de 19de eeuw tot stand gekomen. Daarvoor kende Salent..

Salentein, Boogbrug

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 3 Omschrijving Bij het huis Salentein ligt een BOOGBRUG uit 1849, voorzien van een gietijzeren balustrade in neogotische stijl...

Salentein, Brug bij het koetshuis

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 4 Omschrijving Bij het koetshuis ligt een BRUG uit ca.1906 met gemetselde brughoofden en een houten loopdek. Eenvoudige balustr..

Salentein, Dorsmolen

Putterstraatweg 5
Nijkerk
Onderdeel 6 Omschrijving Ten noorden van het hoofdgebouw staat een op ronde grondslag opgetrokken 19de-eeuwse DORSMOLEN bestaande uit get..

Kaart & Routeplanner

Route naar Salentein, Koetshuis met schuur in Nijkerk

Foto's (1)