Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Camere in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Orthenstraat 67
5211SW 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1750-1800


Beschrijving van De Camere

Inleiding Voormalige kamerwoning met werkplaatsje uit de tweede helft van de 18de eeuw, oorspronkelijk deel uitmakend van een reeks van acht kamerwoningen aan de noordzijde van het Peter de Gekstraatje, een zijsteeg van de Orthenstraat, dat deels nog bestraat is met keitjes. Omschrijving Het rechterdeel van de rechthoekige plattegrond bevat de kamerwoning, het linker het werkplaatsje. De gevels zijn opgetrokken in deels gepleisterde baksteen (IJsselformaat), het zadeldak is aan de linkerzijde afgewolfd, belegd met oud-Hollandse pannen (rood en zwart) en heeft een gemetseld rookkanaal. De voorgevel van de kamerwoning heeft een negen-ruits schuifvenster en een toegangsdeur met bovenlicht; zij- en achtergevel zijn blind. Inwendig is de kamerwoning voorzien van o.a. een stookplaatsje met houten schoorsteenmantel, links tegen de achtergevel een voormalige bedstede met gemetselde rechter zijwand, houten steektrap naar zolder, enkelvoudige zolderbalklaag, onbeschoten zolder met eenvoudige schaarspanten. De indeling van het werkplaatsje is gespiegeld aan die van de kamerwoning, want oorspronkelijk ook kamerwoning maar verbouwd, heeft in de voorgevel een negen-ruits schuifvenster, twee kleinere vensters uit de 19de eeuw op de plaats van de deur, een secundair geplaatste deur. De linker zijgevel is ingedeeld met schuifvenster en deur alsook met twee kleine zoldervensters uit de eerste helft van de 19de eeuw. Inwendig is het werkplaatsje voorzien van o.a. restanten van een oud secreet/beerput, houten steektrap naar zolder, enkelvoudige balklaag, eenvoudige schaarspanten. Waardering De voormalige kamerwoning met werkplaatsje uit de tweede helft van de 18de eeuw vertegenwoordigt algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de zeldzaamheid t.w. als bouwkundige proeve van de geschiedenis van het wonen, meer in het bijzonder van handwerkslieden; - de afleesbare en de te ervaren twee-eenheid van wonen en werken onder één dak, zijnde een markant voorbeeld van historische leef- en arbeidsomstandigheden; - de gaafheid van hoofdvorm, constructie, indeling, materiaalgebruik en detaillering; - de situering binnen het beschermde stadsgezicht van 's-Hertogenbosch waarin de laat-middeleeuwse structuur van hoofdstraten, zijstegen en diepe, smalle percelen tastbaar aanwezig is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514824
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Camere in 's Hertogenbosch

Vroeg 19e-eeuws pand met twee verdiepingen

Orthenstraat 71
's Hertogenbosch
Vroeg 19e eeuws pand met twee verdiepingen; voorste gedeelte onder met rode en blauwe kruispannen gedekt schilddak met haaks daarop staand h..

In schoon metselwerk opgetrokken pand onder met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak

Orthenstraat 65
's Hertogenbosch
In schoon metselwerk opgetrokken pand (XIXb) onder met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak; op de begane grond in het midden een brede ..

In de witte Pluym

Orthenstraat 59
's Hertogenbosch
Huis met halsgevel uit de 18e eeuw.

Eenvoudig pand met twee verdiepingen onder met rode pannen gedekt schilddak

Sint Geertruikerkhof 2
's Hertogenbosch
Eenvoudig pand (XIX A) met twee verdiepingen onder met rode pannen gedekt schilddak. Voorgevel op begane grond gepleisterd en afgesloten met..

Brandspuithuisje

Sint Geertruikerkhof 4
's Hertogenbosch
Brandspuithuisje (XIX A); in schoon metselwerk opgetrokken puntgevel met rechtgesloten dubbele deur, gemetselde cordonlijsten en hoekblokken..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Camere in 's Hertogenbosch

Foto's (1)