Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Wolfslaar: koetshuis in Breda

Kasteel Buitenplaats

Wolfslaardreef 100
4834SP Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1862


Beschrijving van Huis Wolfslaar: koetshuis

Omschrijving Het koetshuis is in 1862 gebouwd in opdracht van Charlotte Cuypers-Storm. Het is een pand op U-vormige plattegrond en heeft een begane grond, mezzanino en kap. Het is opgetrokken in baksteen, bepleisterd en spaarzaam voorzien van natuursteen. De voorgevel heeft vijf travee├źn, de middelste drie met dubbele inrijdeuren. De zijgevels kennen drie travee├źn, de achtergevel is minder strak gestructureerd. Het pand is uitgevoerd in een rustieke neoclassicistische stijl met banden, rustica enz., relatief rijk maar duidelijk minder elegant dan het landhuis. Zodoende is het functionele onderscheid in de uitvoering benadrukt. Inwendig kent het koetshuis diverse oorspronkelijke onderdelen en heeft het nog in hoge mate de oude structuur. Remise, stallen en dienstwoning zijn nog herkenbaar. Waardering Het in 1862 gebouwde koetshuis is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype koetshuis met nevenruimten, relatief groot en luxe uitgevoerd; - de stoere neoclassicistische vormgeving, terugkomend in een in hoofdzaak symmetrische opbouw, lijstwerk, rustica enz.; gave interieuronderdelen; - de visuele en functionele samenhang met de buitenplaats, vooral met landhuis en moestuin; - de hoge mate van gaafheid, vooral van het exterieur en van de samenhang met de buitenplaats; - de zeldzaamheid van zulke grote koetshuizen, uitgevoerd in een betrekkelijk zeldzame, relatief rijke neoclassicistische stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514795
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Wolfslaar: koetshuis in Breda

Huis Wolfslaar

Wolfslaardreef 102
Breda
Omschrijving Het huis Wolfslaar is in 1862 gebouwd in opdracht van Charlotte Cuypers-Storm. Het is een groot langwerpig huis, bestaande ui..

Huis Wolfslaar: historische parkaanleg

Wolfslaardreef 102
Breda
Omschrijving Het park wordt gekenmerkt door een afwisseling van open en gesloten partijen door middel van gazons, bosschages, boomgroepen,..

Huis Wolfslaar: moestuin

Wolfslaardreef 102
Breda
Omschrijving De moestuin is een globaal rechthoekig perceel, aan twee zijden toegankelijk via een poort met dubbel hek tussen gemetselde h..

Huis Wolfslaar: hek bij de hoofdingang van het park

Wolfslaardreef 102
Breda
Omschrijving Hek bij de hoofdingang van het park, waarschijnlijk van omstreeks 1880, bestaande uit twee hardstenen pijlers met verdiept ve..

Huis Wolfslaar: hek bij de achteringang van het park

Wolfslaardreef 102
Breda
Omschrijving Hek bij de achteringang van het park, waarschijnlijk van omstreeks 1880, bestaande uit twee hardstenen pijlers met verdiept v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Wolfslaar: koetshuis in Breda

Foto's (1)