Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinpaviljoen in Haarzuilens

Tuin Park Landgoed

Thematerweg 4
3455SN Haarzuilens (gemeente Utrecht)
Utrecht

Bouwjaar: eerste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Tuinpaviljoen

Omschrijving TUINPAVILJOEN, daterend uit XIXa, geplaatst ten zuidwesten van de kooikerswoning. De koepel is opgetrokken op een ronde plattegrond en opgebouwd uit houten staanders en regels onder een rietgedekt puntdak met ruim overstek. De vakwerkconstructie van de gevel is ingevuld met onbestreken riet en heeft houten openslaande toegangsdeuren en drie vensters met een roedenverdeling. Het interieur van de koepel is afgetimmerd met verticale houten delen die zijn witgeschilderd. Waardering Het tuinpaviljoen is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een rieten tuinkoepel, alsmede van situationele waarde als recreatief onderdeel naast de kooikerswoning en de eendenkooi. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514791
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinpaviljoen in Haarzuilens

Eendenkooi

Thematerweg 4
Haarzuilens (Gemeente Utrecht)
Omschrijving De omstreeks 1800 daterende EENDENKOOI bestaat uit een rechthoekig perceel, gelegen ten zuiden van de boerderij. De eendenkooi..

Kooikerswoning

Thematerweg 4
Haarzuilens (Gemeente Utrecht)
Omschrijving De KOOIKERSWONING is evenwijdig gelegen aan de Thematerkade, welke parallel ligt aan de rijksweg A2. Het pand is een kleine l..

't Klaverblad

Ockhuizerweg 20
Haarzuilens (Gemeente Utrecht)
18e eeuwse boerderij, voorbeeld van het voerdeeltype van de hellehuisgroep. Woongedeelte en stal onder een rieten wolfdak. Links opkamer, re..

Voormalige smederij annex woning

Brink 12
Haarzuilens (Gemeente Utrecht)
Inleiding Voormalige SMEDERIJ annex WONING uit 1892, gelegen aan de Brink, tussen een doodlopend deel van de Brink (het voormalige Ockhuyse..

Aula Algemene Begraafplaats

Straatweg 27
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Omstreeks 1930 in expressionistische stijl gebouwde AULA op de grens van de Algemene Begraafplaats en de RK begraafplaats van Maa..

Kaart & Routeplanner