Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kooikerswoning in Haarzuilens

Boerderij

Thematerweg 4
3455SN Haarzuilens (gemeente Utrecht)
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Kooikerswoning

Omschrijving De KOOIKERSWONING is evenwijdig gelegen aan de Thematerkade, welke parallel ligt aan de rijksweg A2. Het pand is een kleine langhuisboerderij en dateert uit de achttiende eeuw. De op rechthoekige plattegrond opgetrokken boerderij telt één bouwlaag onder een rietgedekte kap met dakschilden met verschillende goothoogten en van formaat verschillende wolfseinden. De gevels zijn boven een zwartgeteerde plint opgetrokken in baksteen en deels bepleisterd, deels witgeschilderd. De voorgevel of zuidoostgevel is een afgeknotte topgevel met in het midden een dubbel draaivenster met bovenlicht en luiken. Aan weerskanten is in de hoeken een klein venster gezet. Onder het wolfseind bevindt zich een openslaand venster met liggende lage langsgevels. De zuidwestgevel heeft een tweetal kleine vensters met klepramen, de noordoostgevel gelijke vensters. De achtergevel is een afgeknotte topgevel met in het midden een entree met houten portaal en ter weersziden een venster. Links en rechts in de gevel zijn lager geplaatste openslaande vensters gezet. Het interieur is oorspronkelijk qua indeling met uitzondering van de deel, die is ingericht als woonhuis. Een aantal deuren en lijsten is authentiek. De vloer is gedeeltelijk samengesteld uit bakstenen, afkomstig van de middeleeuwse ruïne van kasteel De Haar. Waardering De woning is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een kooikerswoning. Tevens van functioneel belang als onderdeel van het landgoed De Haar situationele waarde vanwege de relatie met de achter het pand gelegen eendenkooi en het bijbehorende tuinpaviljoen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514790
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kooikerswoning in Haarzuilens

Eendenkooi

Thematerweg 4
Haarzuilens (Gemeente Utrecht)
Omschrijving De omstreeks 1800 daterende EENDENKOOI bestaat uit een rechthoekig perceel, gelegen ten zuiden van de boerderij. De eendenkooi..

Tuinpaviljoen

Thematerweg 4
Haarzuilens (Gemeente Utrecht)
Omschrijving TUINPAVILJOEN, daterend uit XIXa, geplaatst ten zuidwesten van de kooikerswoning. De koepel is opgetrokken op een ronde platt..

't Klaverblad

Ockhuizerweg 20
Haarzuilens (Gemeente Utrecht)
18e eeuwse boerderij, voorbeeld van het voerdeeltype van de hellehuisgroep. Woongedeelte en stal onder een rieten wolfdak. Links opkamer, re..

Voormalige smederij annex woning

Brink 12
Haarzuilens (Gemeente Utrecht)
Inleiding Voormalige SMEDERIJ annex WONING uit 1892, gelegen aan de Brink, tussen een doodlopend deel van de Brink (het voormalige Ockhuyse..

Aula Algemene Begraafplaats

Straatweg 27
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding Omstreeks 1930 in expressionistische stijl gebouwde AULA op de grens van de Algemene Begraafplaats en de RK begraafplaats van Maa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kooikerswoning in Haarzuilens