Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinlust: ijskelder in Overveen

Tuin Park Landgoed

Duinlustweg 16
2051AA Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Duinlust: ijskelder

Omschrijving Rond 1890 gebouwde IJSKELDER, deels in de helling en deels in een hierboven opgeworpen heuvel aan de zuidzijde van de Zanderijvaart. De ijskelder heeft de ingang aan de noord-westzijde en is diagonaal gericht op de Zanderijvaart. Tussen de ingang en de vaart bevindt zich nog het oplopend talud waarover in de winter de uit de Zanderijvaart gezaagde ijsblokken naar de hoger gelegen kelder werden getransporteerd. De ijskelder manifesteert zich als een heuvel met alleen rond de eikenhouten toegangsdeur metselwerk in rode baksteen. De binnenzijde van de ijskelder bestaat vermoedelijk uit metselwerk, waaromheen en waarboven in verband met de te bereiken lage temperatuur de eerder genoemde heuvel werd opgeworpen. Waardering De ijskelder is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het landgoed Duinlust. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514787
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duinlust: ijskelder in Overveen

Duinlust: hoofdgebouw

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Op nagenoeg vierkant grondplan door C. Muysken ontworpen HOOFDGEBOUW (1882), onderdeel van de historische buitenplaats Duinlus..

Duinlust: terrein bij bestaande uit twee delen

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Het terrein bij Duinlust bestaat uit twee delen. Het hoge duingebied, "de bovenplaats", aan de noordwestzijde dat tot de aanl..

Duinlust: toegangspartij

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Diagonaal op de hoofdrichting van de Duinlustweg geprojecteerde TOEGANGSPARTIJ, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlus..

Duinlust: orangerie

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In aanleg rond 1820 gebouwde ORANGERIE, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, in romantisch-landelijke trant die me..

Duinlust: folly

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Waarschijnlijk rond 1860 en dus nog als onderdeel van het oude Duinlust gebouwde FOLLY, die functioneerde als donkere kamer en op..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duinlust: ijskelder in Overveen

Foto's (1)