Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinlust: tuinmuur in Overveen

Tuin Park Landgoed

Duinlustweg 16
2051AA Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Duinlust: tuinmuur

Inleiding Als deel van de parkaanleg van de historische buitenplaats gebouwde holronde TUINMUUR (circa 1882) waarvoor in oorsprong een holronde houten bank was geplaatst. De tuinmuur staat min of meer haaks op de westelijke duinhelling tussen het hoofdgebouw en de orangerie met de holronde kant in noordoostelijke richting. De halfronde houten bank werd na 1960 verplaatst naar het park van het landgoed Elswout. Omschrijving Halfronde tuinmuur met een hoogte van circa twee meter. De muur is gemetseld in rode baksteen en is aan de bovenzijde afgedekt met licht overstekende en holronde platen hardsteen. Het muurwerk wordt door lisenen ingedeeld in vijf holronde spaarvelden. De aanzet tot de holronde boog wordt geflankeerd door kort met hardsteen afgedekt muurwerk met daarin één spaarveld. Waardering De holronde tuinmuur in het park van het landgoed Duinlust is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt en uit oogpunt van de geschiedenis van de tuinarchitectuur als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514786
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duinlust: tuinmuur in Overveen

Duinlust: hoofdgebouw

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Op nagenoeg vierkant grondplan door C. Muysken ontworpen HOOFDGEBOUW (1882), onderdeel van de historische buitenplaats Duinlus..

Duinlust: terrein bij bestaande uit twee delen

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Het terrein bij Duinlust bestaat uit twee delen. Het hoge duingebied, "de bovenplaats", aan de noordwestzijde dat tot de aanl..

Duinlust: toegangspartij

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Diagonaal op de hoofdrichting van de Duinlustweg geprojecteerde TOEGANGSPARTIJ, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlus..

Duinlust: orangerie

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In aanleg rond 1820 gebouwde ORANGERIE, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, in romantisch-landelijke trant die me..

Duinlust: folly

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Waarschijnlijk rond 1860 en dus nog als onderdeel van het oude Duinlust gebouwde FOLLY, die functioneerde als donkere kamer en op..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duinlust: tuinmuur in Overveen

Foto's (1)