Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinlust: tuinhuisje in Overveen

Tuin Park Landgoed

Duinlustweg 16
2051AA Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland


Beschrijving van Duinlust: tuinhuisje

Inleiding Uit Noorwegen afkomstig houten TUINHUISJE, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, in opvallende situering aan het voorplein ten noordwesten van het hoofdgebouw. Het tuinhuisje werd hier in 1899 geplaatst als verblijf voor de tuinman terwijl de achterzijde diende als fietsenstalling. Het object werd geleverd als bouwpakket volgens het systeem van blokbouw. Omschrijving Op T-vormig grondplan opgetrokken tuinhuisje bestaande uit parterre onder samengesteld zadeldak met flauwe dakhelling en overstek, die aan de kopse voorzijde (O) van het object zeer ruim is. De wanden staan op een gemetselde voet in rode baksteen en bestaan uit gestapelde gekantrechte balken die op de hoeken over elkaar zijn gekeept met doorlopende einden. De kap is bedekt met een zwarte kruispan. De nok wordt doorbroken door een gemetselde schoorsteen. De drie puntgevels hebben gedecoreerde windveren met gesneden makelaars. Tussen de windveren is hangend beschot aangebracht dat aan de voorzijde vier kleine ruitvormige openingen heeft en een licht getoogde onderzijde. Vensters en deuren zijn op regelmatige en symmetrische wijze in de wanden aangebracht. De voorzijde heeft een dubbel scharnierende paneeldeur met spiegelglas in beide deuren en een verticale vierruits roedenverdeling in het bovenlicht. De beide zijgevels hebben driedelige kozijnen met vierruitsramen en in de naar voren springende delen (T-vormig grondplan) tweedelige kozijnen met vierruitsramen. Waardering Het houten tuinhuisje is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust en uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch en typologisch oogpunt als laat 19de-eeuws voorbeeld van een bouwpakket volgens het montagesysteem van de blokbouw ten behoeve van tuinarchitectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514785
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duinlust: tuinhuisje in Overveen

Duinlust: hoofdgebouw

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Op nagenoeg vierkant grondplan door C. Muysken ontworpen HOOFDGEBOUW (1882), onderdeel van de historische buitenplaats Duinlus..

Duinlust: terrein bij bestaande uit twee delen

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Het terrein bij Duinlust bestaat uit twee delen. Het hoge duingebied, "de bovenplaats", aan de noordwestzijde dat tot de aanl..

Duinlust: toegangspartij

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Diagonaal op de hoofdrichting van de Duinlustweg geprojecteerde TOEGANGSPARTIJ, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlus..

Duinlust: orangerie

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In aanleg rond 1820 gebouwde ORANGERIE, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, in romantisch-landelijke trant die me..

Duinlust: folly

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Waarschijnlijk rond 1860 en dus nog als onderdeel van het oude Duinlust gebouwde FOLLY, die functioneerde als donkere kamer en op..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duinlust: tuinhuisje in Overveen

Foto's (1)