Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinlust: folly in Overveen

Tuin Park Landgoed

Duinlustweg 16
2051AA Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Duinlust: folly

Inleiding Waarschijnlijk rond 1860 en dus nog als onderdeel van het oude Duinlust gebouwde FOLLY, die functioneerde als donkere kamer en opslagruimte voor chemicaliƫn ten behoeve van de fotografie. Het in neo-gotische trant gebouwde object is thans sterk vervallen; de kap is verdwenen en de muren bevatten ter plaatse van de voormalige vensteropeningen grote gaten. Omschrijving Aan het begin van de duinhelling ten westen van de orangerie gebouwde folly met miniatuur-kasteelachtig karakter. Het op vierkant grondplan gebouwde object heeft een kubusvormig hoofdvolume met op elk van de vier hoeken een uitgemetselde miniatuur-hoektoren met tentdak. Aan de oost- en de westzijde bevinden zich restanten van achthoekige vensteropeningen die in verband met het ontwikkelen en afdrukken van het fotomateriaal met rood glas waren bezet. Het object is opgetrokken in rode baksteen waarop het oorspronkelijke pleisterwerk nog op diverse plaatsen aanwezig is. Waardering De folly is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het landgoed Duinlust. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514784
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duinlust: folly in Overveen

Duinlust: hoofdgebouw

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Op nagenoeg vierkant grondplan door C. Muysken ontworpen HOOFDGEBOUW (1882), onderdeel van de historische buitenplaats Duinlus..

Duinlust: terrein bij bestaande uit twee delen

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Het terrein bij Duinlust bestaat uit twee delen. Het hoge duingebied, "de bovenplaats", aan de noordwestzijde dat tot de aanl..

Duinlust: toegangspartij

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Diagonaal op de hoofdrichting van de Duinlustweg geprojecteerde TOEGANGSPARTIJ, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlus..

Duinlust: orangerie

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In aanleg rond 1820 gebouwde ORANGERIE, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, in romantisch-landelijke trant die me..

Duinlust: tuinhuisje

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Uit Noorwegen afkomstig houten TUINHUISJE, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, in opvallende situering aan het vo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duinlust: folly in Overveen

Foto's (1)