Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinlust: orangerie in Overveen

Tuin Park Landgoed

Duinlustweg 16
2051AA Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Duinlust: orangerie

Inleiding In aanleg rond 1820 gebouwde ORANGERIE, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, in romantisch-landelijke trant die met het oog op het metselwerk mogelijk rond 1880 ten dele of geheel werd herbouwd. Omschrijving De orangerie is gebouwd op de helft van een zeshoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag onder rietgedekte kap met rode nokvorsten. De zuidzijde heeft een verhoogde middenrisaliet onder flauwhellend zadeldak. Dit zadeldak is zinkgedekt en staat met de noklijn haaks op de hogere noklijn van de hoofdkap. De middenrisaliet heeft op de parterre een dubbel scharnierende deur binnen een getoogd en geprofileerd kozijn. Daarboven bevindt zich een halfrond beëindigd venster met dubbel scharnierend raam ter verlichting van de ruimte onder de kap. Het uit rode baksteen opgetrokken muurwerk is op de hoeken geleed met lisenen in harder gebakken oranje-rode steen. De noordzijde is geheel blind en voorzien van een pleisterlaag. De orangerie heeft behalve de genoemde deuren in de middenrisaliet, in de flankerende muurvlakken ook dubbele scharnierende deuren. Deze deuren hebben per raam drie ruiten waarvan de onderste laag bij het maaiveld komt. De dubbele deur in de middenrisaliet heeft per raam twee ruiten waardoor de afstand van het onderste raam tot het maaiveld hoger is. Deuren en ramen zijn evenals de kozijnen alle van hout. Waardering De orangerie is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust en als voorbeeld van laat-19de-eeuwse tuinarchitectuur in een romantisch-landelijke bouwtrant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514783
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duinlust: orangerie in Overveen

Duinlust: hoofdgebouw

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Op nagenoeg vierkant grondplan door C. Muysken ontworpen HOOFDGEBOUW (1882), onderdeel van de historische buitenplaats Duinlus..

Duinlust: terrein bij bestaande uit twee delen

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Het terrein bij Duinlust bestaat uit twee delen. Het hoge duingebied, "de bovenplaats", aan de noordwestzijde dat tot de aanl..

Duinlust: toegangspartij

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Diagonaal op de hoofdrichting van de Duinlustweg geprojecteerde TOEGANGSPARTIJ, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlus..

Duinlust: folly

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Waarschijnlijk rond 1860 en dus nog als onderdeel van het oude Duinlust gebouwde FOLLY, die functioneerde als donkere kamer en op..

Duinlust: tuinhuisje

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Uit Noorwegen afkomstig houten TUINHUISJE, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, in opvallende situering aan het vo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)