Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinlust: toegangspartij in Overveen

Overig

Duinlustweg 16
2051AA Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1882
Architect: C. Muysken


Beschrijving van Duinlust: toegangspartij

Inleiding Diagonaal op de hoofdrichting van de Duinlustweg geprojecteerde TOEGANGSPARTIJ, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, in 1882 gebouwd naar ontwerp van C. Muysken in de trant van de neo-renaissance met Italianiserende elementen. De thans a-symmetrisch toegangspartij was in oorsprong symmetrisch. Rond 1960 verdween het uit drie pijlers bestaande gedeelte tussen de brede doorgang voor wagens en de zuidelijke muur van de portierswoning waarop de toegangspartij aansloot. De hardstenen plint van dit verdwenen muurgedeelte is ter plekke nog aanwezig. Het smeedijzeren draaihek en de zandstenen onderdelen van dit verdwenen gedeelte worden door de eigenaar van de portierswoning bewaard. Omschrijving De toegangspartij ligt direct naast (Z) de portierswoning en bestaat uit vijf gemetselde pijlers. De drie linkse pijlers (vanaf Z) staan op gelijke afstand van elkaar, de afstand tussen de derde en vierde pijler is geringer dan de afstand tussen de vierde en vijfde pijler. Tussen de eerste drie pijlers bevindt zich tot op borsthoogte muurwerk, aan de bovenzijde afgedekt met hardsteen. De geringere afstand tussen de derde en vierde pijler is bestemd als doorgang voor voetgangers en de ruime afstand tussen de vierde en vijfde pijler is bestemd voor vervoer per wagen. De beide doorgangen zijn voorzien van draaibaar hekwerk in rijk gedecoreerd smeedijzer; de doorgang voor vervoer per wagen heeft dubbel hekwerk. Het metselwerk bestaat uit een hoge plint in zandsteen met daarboven rode baksteen. Speklagen, basementen en verstrakte kapiteelachtige vormen zijn in zandsteen. De vier pijlers aan de zuidzijde van de brede doorgang worden aan de bovenzijde op twee niveau's met elkaar verbonden door een houten pergola. De vierde en vijfde pijler worden bekroond door een verticale decoratie in smeedijzer op elk waarvan in oorsprong een lantaarn was bevestigd. Waardering De toegangspartij is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, als gaaf bewaard voorbeeld van een uit het vierde kwart van de 19de eeuw daterende toegangspartij in neo-renaissancestijl en als onderdeel uit het oeuvre van C. Muysken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514781
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duinlust: toegangspartij in Overveen

Duinlust: hoofdgebouw

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Op nagenoeg vierkant grondplan door C. Muysken ontworpen HOOFDGEBOUW (1882), onderdeel van de historische buitenplaats Duinlus..

Duinlust: terrein bij bestaande uit twee delen

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Het terrein bij Duinlust bestaat uit twee delen. Het hoge duingebied, "de bovenplaats", aan de noordwestzijde dat tot de aanl..

Duinlust: orangerie

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In aanleg rond 1820 gebouwde ORANGERIE, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, in romantisch-landelijke trant die me..

Duinlust: folly

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Waarschijnlijk rond 1860 en dus nog als onderdeel van het oude Duinlust gebouwde FOLLY, die functioneerde als donkere kamer en op..

Duinlust: tuinhuisje

Duinlustweg 16
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Uit Noorwegen afkomstig houten TUINHUISJE, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, in opvallende situering aan het vo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duinlust: toegangspartij in Overveen

Foto's (1)