Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Makken: Kasteelpoort in Holthees

Tuin Park Landgoed

Makkenweg 1
5824AK Holthees (gemeente Boxmeer)
Noord Brabant

Bouwjaar: waarschijnlijk 17e eeuw


Beschrijving van Kasteel Makken: Kasteelpoort

Inleiding De waarschijnlijk zeventiende-eeuwse KASTEELPOORT, die zich bevond ter plaats van het huidige hekwerk met inrijpoort, is kort na de Tweede Wereldoorlog geamoveerd. De restanten, bestaande uit een thans onbekend aantal blokken bewerkte hardsteen, zijn toen in het oostelijke deel van de toentertijd reeds gedempte noordelijke kasteelgracht gegooid. Deze restanten zijn gedeeltelijk met aarde bedekt. Beschrijving Het betreft een naar alle waarschijnlijkheid twintigtal blokken bewerkte hardsteen, voorzien van profileringen en andere ornamentale bewerkingen, die gestapeld de getoogde inrijpoort van het voormalige kasteel vormen. Waardering Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik; ensemblewaarden: het object heeft belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514726
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Makken: Kasteelpoort in Holthees

Kasteel Makken: kasteelterrein

Makkenweg 1
Holthees (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Het KASTEELTERREIN van het voormalige kasteel Makken bestaat uit een in plattegrond rechthoekig terrein van ca. 200 (N-Z) bij 10..

Kasteel Makken: Voorburcht

Makkenweg 1
Holthees (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Het kasteelterrein wordt in twee ongeveer gelijke delen verdeeld door de oost-west getraceerde, resterende zuidelijke helft van ..

Kapel van onze lieve vrouw

Kapelstraat 1
Holthees (Gemeente Boxmeer)
Kapel van Onze Lieve Vrouw, in oorsprong 15e eeuwse bakstenen zaalgebouw met halfzeshoekige sluiting, spitsboogvensters en dakruiter. Herste..

Nederlandse Hervormde Kerk

Spoorstraat 17
Vierlingsbeek (Gemeente Boxmeer)
Inleiding Aan de zuidelijke zijde van de Spoorstraat, in de kom van Vierlingsbeek, staat de HERVORMDE KERK, uit 1843. Het in ambachtelijk-..

Sint Jozefs Kapel. Eenbeukig gebouw met driezijdige sluiting, een gezwenkte façade en open klokkespitsje op het dak

St. Jozeflaan 58
Smakt (Gemeente Venray)
Sint Jozefs Kapel. Eenbeukig gebouw met driezijdige sluiting, een gezwenkte façade en open klokkespitsje op het dak; oostelijk gedeelte 169..

Kaart & Routeplanner