Kasteel Makken: Kasteelpoort in Holthees

Makkenweg 1
5824AK Holthees (gemeente Boxmeer)

Bouwjaar: waarschijnlijk 17e eeuw

Beschrijving van Kasteel Makken: Kasteelpoort

Inleiding De waarschijnlijk zeventiende-eeuwse KASTEELPOORT, die zich bevond ter plaats van het huidige hekwerk met inrijpoort, is kort na de Tweede Wereldoorlog geamoveerd. De restanten, bestaande uit een thans onbekend aantal blokken bewerkte hardsteen, zijn toen in het oostelijke deel van de toentertijd reeds gedempte noordelijke kasteelgracht gegooid. Deze restanten zijn gedeeltelijk met aarde bedekt. Beschrijving Het betreft een naar alle waarschijnlijkheid twintigtal blokken bewerkte hardsteen, voorzien van profileringen en andere ornamentale bewerkingen, die gestapeld de getoogde inrijpoort van het voormalige kasteel vormen. Waardering Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik; ensemblewaarden: het object heeft belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)