Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Kikkert in Loosdrecht

Overig

Nieuw-Loosdrechtsedijk 256
1231LH Loosdrecht (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van De Kikkert

Inleiding De recreatiewoning 'De Kikkert' is in 1934 gebouwd naar ontwerp van de architect H. Aalberts. In 1997 is het pand intern gemoderniseerd. Het maakt deel uit van een reeks van dergelijke (zij het minder gave) huisjes langs de Loosdrechtse Plassen. Omschrijving De RECREATIEWONING in de trant van de Amsterdamse Schoolstijl is gebouwd op een houten steiger, gelegen aan de oever van de Loosdrechtse Plassen. Het huis bestaat uit één bouwlaag onder een rietgedekt schilddak met de nok evenwijdig aan de weg. Aan de rechterzijde en de zijde van de plassen (achtergevel) bevindt zich een klein lunetvormig dakraam onder een opgelicht dakschild. Aan de linkerzijde wordt het dakschild doorbroken door een recht opgetrokken topgevel waarin een tweelichts venster is geplaatst. De gevels zijn bekleed met geteerde gepotdekselde houten delen. De ingang bevindt zich in de gevel aan de straatzijde en wordt geflankeerd door twee liggende roeden zijlichten. Rechts hiervan is een bergruimte uitgebouwd onder een pangedekt lessenaarsdak in het verlengde van het rietgedekte dakschild. De linkerzijgevel heeft links een rechthoekige erker voorzien van roedenvensters met rechts daarop aansluitend een roedenvenster. Het dakschild erboven fungeert als een luifel. De rechterzijgevel bevat links een smalle strook roedenvensters vlak onder de dakrand en rechts een roedenvenster. Aan de achterzijde, aan de zijde van de plassen, hebben de vensters geen roedenverdeling. Links bevindt zich een brede vijfzijdige erker, waarboven het dakschild doorloopt en rechts openslaande deuren met zijlichten. Waardering Het huisje is architectuurhistorisch waardevol als voorbeeld van een recratiewoning gebouwd in de trant van de Amsterdamse School, alsmede vanwege het toegepaste bouwmateriaal en de gaafheid van hoofdvorm en detaillering. Voorts is het waardevol als voorbeeld van het werk van de architect H. Aalberts. Tenslotte is het van ensemblewaarde als onderdeel van een reeks van dergelijke huisjes aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk langs de Loosdrechtse Plassen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514715
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Kikkert in Loosdrecht

Langhuisboerderij

Nieuweweg 2
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Boerderijtje, woonhuis en schuur aaneengebouwd, onder rieten kap. Bakstenen topgevel met vlechtingen en negenruits schuifvensters, met luike..

betonnen werken omgeving fort bij tienhoven

betonnen werken omgeving fort bij tienhoven
tienhoven (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 21. Damsluis A (bij Tienhoven). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding DAMSLUIS A (bij Tienhoven), als militair waterbouwkundig onder..

De Trouwe Waghter

Dwarsdijk 12
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Molen "De Trouwe Wachter". Wipwatermolen, gebouwd ca. 1835, gerestaureerd 1970.

Stuw

Dwarsdijk 12
Tienhoven (Gemeente Stichtse Vecht)
Vroeg 20e eeuwse stuw, geheel in hout uitgevoerd, met verhoogd juk, spil, afdak en handwiel en met kettingen verbonden schot in houten sponn..

Recreatiewoning "De Karekiet"

Veendijk 15
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Inleiding In 1921 ontwierp de architect Wouter Hamdorff uit Laren het landhuis als recreatiewoning voor Eugène Stokvis uit Hilversum. Volg..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Kikkert in Loosdrecht

Foto's (1)