Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Spion: fortwachterswoning in Loosdrecht

Militair Object

Bloklaan 9
1231AZ Loosdrecht (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Fort Spion: fortwachterswoning

Omschrijving complexonderdeel 6 De FORTWACHTERSWONING 1880 gelegen bij de brug buiten de omgrachting, is een rechthoekig pand van één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met blauwe Hollandse pannen en voorzien van geprofileerde windveren. Aan de voorzijde is over nagenoeg de volle breedte een dakkapel aangebracht. Aan de achterzijde bevindt zich een aanbouw onder een plat dak, dat als dakterras in gebruik is en toegankelijk via een tot doorgang uitgebouwde dakkapel (dakkapellen vallen buiten de bescherming). In de voorgevel bevinden zich links een zesruits schuifvenster met luiken en rechts een deur met bovenlicht. In de beide zijgevels zijn op de begane grond een zesruits schuifvenster met luiken geplaatst en op de zolderverdieping een tweelichts venster. De aanbouw bevat vierruits draaivensters. Waardering complexonderdeel 6 Het object is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een fortwachterswoning, alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514711
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Spion: fortwachterswoning in Loosdrecht

Fort Spion: aardwerk

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van het Fort Spion heeft een ronde vorm en is omgeven door een gracht. Het is gedeeltelijk bep..

Fort Spion: wacht- en magazijngebouw

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 3 Het in de wal aan de noordwestzijde gesitueerde WACHT- EN MAGAZIJNGEBOUW uit 1880, Gebouw B, op een L-vormi..

Fort Spion: groepsschuilplaats

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 4 Aan de noordzijde van het fort ligt een betonnen GROEPSSCHUILPLAATS uit de mobilisatieperiode 1939-1940 met..

Fort Spion: kazamat

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 5 Aan de zuidoostzijde van het fort ligt een KAZEMAT uit 1933, opgetrokken in verhard beton met een beschermm..

Fort Spion: dubbele groepsschuilplaats met het betonnen voetstuk van een koepelkazemat

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 7 De betonnen DUBBELE GROEPSSCHUILPLAATS met het betonnen voetstuk van een koepelkazemat uit de mobilisatiepe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Spion: fortwachterswoning in Loosdrecht

Foto's (1)