Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Spion: kazamat in Loosdrecht

Militair Object

Bloklaan 9
1231AZ Loosdrecht (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Fort Spion: kazamat

Omschrijving complexonderdeel 5 Aan de zuidoostzijde van het fort ligt een KAZEMAT uit 1933, opgetrokken in verhard beton met een beschermmuur van gewapend cementbeton. De kazemat moest de Bloklaan in de richting van de Veendijk bestrijken. De kazemat bevat een wachtruimte en een gevechtsruimte. Waardering complexonderdeel 5 Het object is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een betonnen kazemat, alsmede van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland in de twintigste eeuw. Tevens van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514710
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Spion: kazamat in Loosdrecht

Fort Spion: aardwerk

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van het Fort Spion heeft een ronde vorm en is omgeven door een gracht. Het is gedeeltelijk bep..

Fort Spion: wacht- en magazijngebouw

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 3 Het in de wal aan de noordwestzijde gesitueerde WACHT- EN MAGAZIJNGEBOUW uit 1880, Gebouw B, op een L-vormi..

Fort Spion: groepsschuilplaats

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 4 Aan de noordzijde van het fort ligt een betonnen GROEPSSCHUILPLAATS uit de mobilisatieperiode 1939-1940 met..

Fort Spion: fortwachterswoning

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 6 De FORTWACHTERSWONING 1880 gelegen bij de brug buiten de omgrachting, is een rechthoekig pand van één bou..

Fort Spion: dubbele groepsschuilplaats met het betonnen voetstuk van een koepelkazemat

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 7 De betonnen DUBBELE GROEPSSCHUILPLAATS met het betonnen voetstuk van een koepelkazemat uit de mobilisatiepe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)