Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Spion: wacht- en magazijngebouw in Loosdrecht

Militair Object

Bloklaan 9
1231AZ Loosdrecht (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Fort Spion: wacht- en magazijngebouw

Omschrijving complexonderdeel 3 Het in de wal aan de noordwestzijde gesitueerde WACHT- EN MAGAZIJNGEBOUW uit 1880, Gebouw B, op een L-vormige plattegrond, is 6,5 meter hoog en voorzien van een aanaarding. De aan de bovenzijde recht afgesloten gevel aan de voorzijde is opgetrokken in baksteen in kruisverband met vlechtingen en hoekaccenten in natuursteen. De getoogde venster- en deuropeningen in de dikke muren zijn op constructief belangrijke punten voorzien van natuurstenen blokken. De vensteropeningen bevatten aan de binnenzijde stolpvensters en aan de buitenzijde luiken. Bij de deuropeningen zijn eveneens binnen- en buitendeuren toegepast. Aan de voorzijde zijn links onder brede getoogde strekken twee maal twee vensters geplaatst. In de plint bevinden zich ronde ventilatie-openingen. Een natuurstenen plaquette draagt de naam "Spion". De zijgevel bevat rechts en links een deur en in het midden een venster. Op een natuurstenen plaquette staat het jaartal "1880" vermeld. Het afgeschuinde deel van de gevel rechts bevat een getoogde nis. Het wachtgebouw bevat twee overwelfde vertrekken als wacht- en logiesverblijf en een kruit- en projectielenmagazijn met een omlopende gang. De deuren binnen hebben koperen hang- en sluitwerk. Waardering complexonderdeel 3 Het object is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bomvrij wachtgebouw met magazijnen, alsmede van cultuurhistorische waarde als onderdeel in de ontwikkeling in de krijgskunde in Nederland in de negentiende eeuw. Tevens van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514708
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Spion: wacht- en magazijngebouw in Loosdrecht

Fort Spion: aardwerk

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van het Fort Spion heeft een ronde vorm en is omgeven door een gracht. Het is gedeeltelijk bep..

Fort Spion: groepsschuilplaats

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 4 Aan de noordzijde van het fort ligt een betonnen GROEPSSCHUILPLAATS uit de mobilisatieperiode 1939-1940 met..

Fort Spion: kazamat

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 5 Aan de zuidoostzijde van het fort ligt een KAZEMAT uit 1933, opgetrokken in verhard beton met een beschermm..

Fort Spion: fortwachterswoning

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 6 De FORTWACHTERSWONING 1880 gelegen bij de brug buiten de omgrachting, is een rechthoekig pand van één bou..

Fort Spion: dubbele groepsschuilplaats met het betonnen voetstuk van een koepelkazemat

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 7 De betonnen DUBBELE GROEPSSCHUILPLAATS met het betonnen voetstuk van een koepelkazemat uit de mobilisatiepe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Spion: wacht- en magazijngebouw in Loosdrecht

Foto's (1)