Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Spion: wachtgebouw met remises in Loosdrecht

Militair Object

Bloklaan 9 A
1231AZ Loosdrecht (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1847 en 1880


Beschrijving van Fort Spion: wachtgebouw met remises

Omschrijving complexonderdeel 2 Het centraal op het fort gesitueerde WACHTGEBOUW met REMISES uit 1847 en 1880, gebouw A, is een rechthoekig aangeaard gebouw. Het bestaat uit een centraal gedeelte met twee door een tongewelf overdekte ruimtes en een aan weerszijden aangebouwde vleugel. De gevels zijn opgetrokken in een groot formaat baksteen in halfsteens verband en afgedekt met betonnen lijsten. Natuurstenen plaquettes vermelden de naam "Spion" en het jaartal "1880". In de gevels zijn getoode stolpvensters aangebracht en dubbele deuren of luiken, alle onder getoogde strekken. De linker zijvleugel heeft een doorgang met aan de binnenzijde van de gevelopening houten deuren en aan de buitenzijde ijzeren deuren. Aan de voorzijde is links een rechthoekige ruimte onder een plat dak aangebouwd, waarin restanten van een stookplaats en een spoelbak met waterpomp. Rechts is een sanitairgebouw uitgebouwd. Waardering complexonderdeel 2 Het object is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een wachtgebouw met remises, alsmede van cultuurhistorische waarde als onderdeel in de ontwikkeling in de krijgskunde in Nederland in de negentiende eeuw. Tevens van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514707
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Spion: wachtgebouw met remises in Loosdrecht

bloklaan

bloklaan 9
loosdrecht (Gemeente wijdemeren)
Cluster 15. Fortwachterswoning. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding FORTWACHTERSWONING als dienstwoning bij Fort Spion. Omdat de meeste fo..

kazemat (b10)

bloklaan 9
loosdrecht (Gemeente wijdemeren)
Cluster 15. Kanonkazemat. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding KANONKAZEMAT als toegevoegd onderdeel van de accesverdediging op het Fort Sp..

bloklaan

bloklaan 9
loosdrecht (Gemeente wijdemeren)
Cluster 15. Bomvrij wachtgebouw met kruitmagazijn (gebouw B). Inleiding BOMVRIJ WACHTGEBOUW MET KRUITMAGAZIJN (GEBOUW B) als bomvrij onderko..

bloklaan

bloklaan 9
loosdrecht (Gemeente wijdemeren)
Cluster 15. Bomvrij wachthuis met remises (gebouw A). Inleiding BOMVRIJ WACHTHUIS MET REMISES (GEBOUW A) als verdedigingswerk dat aan drie z..

Fort Spion: aardwerk

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van het Fort Spion heeft een ronde vorm en is omgeven door een gracht. Het is gedeeltelijk bep..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)