Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Spion: wachtgebouw met remises in Loosdrecht

Militair Object

Bloklaan 9 A
1231AZ Loosdrecht (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1847 en 1880


Beschrijving van Fort Spion: wachtgebouw met remises

Omschrijving complexonderdeel 2 Het centraal op het fort gesitueerde WACHTGEBOUW met REMISES uit 1847 en 1880, gebouw A, is een rechthoekig aangeaard gebouw. Het bestaat uit een centraal gedeelte met twee door een tongewelf overdekte ruimtes en een aan weerszijden aangebouwde vleugel. De gevels zijn opgetrokken in een groot formaat baksteen in halfsteens verband en afgedekt met betonnen lijsten. Natuurstenen plaquettes vermelden de naam "Spion" en het jaartal "1880". In de gevels zijn getoode stolpvensters aangebracht en dubbele deuren of luiken, alle onder getoogde strekken. De linker zijvleugel heeft een doorgang met aan de binnenzijde van de gevelopening houten deuren en aan de buitenzijde ijzeren deuren. Aan de voorzijde is links een rechthoekige ruimte onder een plat dak aangebouwd, waarin restanten van een stookplaats en een spoelbak met waterpomp. Rechts is een sanitairgebouw uitgebouwd. Waardering complexonderdeel 2 Het object is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een wachtgebouw met remises, alsmede van cultuurhistorische waarde als onderdeel in de ontwikkeling in de krijgskunde in Nederland in de negentiende eeuw. Tevens van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514707
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort Spion: wachtgebouw met remises in Loosdrecht

Fort Spion: aardwerk

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van het Fort Spion heeft een ronde vorm en is omgeven door een gracht. Het is gedeeltelijk bep..

Fort Spion: wacht- en magazijngebouw

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 3 Het in de wal aan de noordwestzijde gesitueerde WACHT- EN MAGAZIJNGEBOUW uit 1880, Gebouw B, op een L-vormi..

Fort Spion: groepsschuilplaats

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 4 Aan de noordzijde van het fort ligt een betonnen GROEPSSCHUILPLAATS uit de mobilisatieperiode 1939-1940 met..

Fort Spion: kazamat

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 5 Aan de zuidoostzijde van het fort ligt een KAZEMAT uit 1933, opgetrokken in verhard beton met een beschermm..

Fort Spion: fortwachterswoning

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 6 De FORTWACHTERSWONING 1880 gelegen bij de brug buiten de omgrachting, is een rechthoekig pand van één bou..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Spion: wachtgebouw met remises in Loosdrecht

Foto's (1)