Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Spion: aardwerk in Loosdrecht

Militair Object

Bloklaan 9
1231AZ Loosdrecht (gemeente Wijdemeren)
Noord Holland

Bouwjaar: 1844


Beschrijving van Fort Spion: aardwerk

Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van het Fort Spion heeft een ronde vorm en is omgeven door een gracht. Het is gedeeltelijk beplant met iepen en laag stuikgewas. Het fort ligt in de as van de Bloklaan, die aan de zuidzijde om het fort heen geleid is. Het fort is toegankelijk middels een aan de westzijde over de gracht geplaatste brug. Op het fort bevinden zich aan de noordwestzijde een bomvrij wachtgebouw met magazijnen, in het midden een bomvrij wachtgebouw met remises, aan de noordkant een betonnen groepsschuilplaats en aan de zuidoostzijde een betonnen kazemat. Waardering complexonderdeel 1 Het aardwerk is van cultuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een rond omgracht fort, alsmede van historische waarde als onderdeel in de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland in de negentiende eeuw. Tevens van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514706
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort Spion
Fort Spion - Oud-Loosdrecht - 20533313 - RCE.jpg
Locatie Loosdrecht
Algemeen
Bouwmateriaal baksteen
Huidige functie camping
Gebouwd in 1844-1847
Herbouwd in Diverse aanpassingen na 1880
Monumentale status beschermd
Monumentnummer  531436
514706-Fort Spion aardwerk (2).jpg

Fort Spion is een fort dat deel uitmaakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en is gelegen bij Loosdrecht.

Het fort is een verdedigingswerk dat is aangelegd tussen 1844 en 1847.[1] Op de plek lag in 1803 al een batterij die deel uitmaakte van de Oude Hollandse Waterlinie.[1] In 1844 werden plannen ontworpen om een aarden redoute aan te leggen inclusief een gemetseld verdedigbaar wachthuis, gebouw A. Het geheel werd omringd door een gracht. Het fort had tot taak de Bloklaan, de weg van Loosdrecht naar Loenen, af te sluiten.[1] Fort Spion is een zogenaamde 'dijkaccesspost' omdat het is gelegen op een smalle doorgang in een onder water staand gebied. De vorm en bouwgeschiedenis van dit fort toont veel overeenkomsten met die van Fort Kijkuit.[1]

Tussen 1879-1880 werd het geheel gemoderniseerd. Het wachthuis kreeg een vleugelaanbouw aan de noord- en zuidzijde. In de wal aan de noordwestzijde van gebouw A kwam een wachthuis met een magazijn voor de opslag van munitie (gebouw B). Een betonnen remise, gebouw C, voorzien van een aarden dekking, werd in de frontwal aangelegd. Net buiten de gracht werd een brug gebouwd en een fortwachterswoning.

In de dertiger jaren werd de Bloklaan verlegd en verbreed. Het fort werd versterkt met een zware betonkazemat ten zuiden van gebouw C. Tijdens 1939-1940 werden nog diverse betonnen groepsschuilplaatsen en een koepelkazemat voor een mitrailleur aangelegd. Van deze laatste is de koepel verwijderd door de Duitse bezetter en omgesmolten voor de oorlogsindustrie. Er liggen ook nog restanten van een tankversperring die net voor het uitbreken van de oorlog zijn aangelegd.

Bij Koninklijk Besluit van 16 augustus 1960 heeft het fort zijn militaire functie als vestingwerk verloren. Tegenwoordig is Fort Spion ingericht als een kleine eenvoudige camping.

Externe links


Monumenten in de buurt van Fort Spion: aardwerk in Loosdrecht

Fort Spion: wacht- en magazijngebouw

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 3 Het in de wal aan de noordwestzijde gesitueerde WACHT- EN MAGAZIJNGEBOUW uit 1880, Gebouw B, op een L-vormi..

Fort Spion: groepsschuilplaats

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 4 Aan de noordzijde van het fort ligt een betonnen GROEPSSCHUILPLAATS uit de mobilisatieperiode 1939-1940 met..

Fort Spion: kazamat

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 5 Aan de zuidoostzijde van het fort ligt een KAZEMAT uit 1933, opgetrokken in verhard beton met een beschermm..

Fort Spion: fortwachterswoning

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 6 De FORTWACHTERSWONING 1880 gelegen bij de brug buiten de omgrachting, is een rechthoekig pand van één bou..

Fort Spion: dubbele groepsschuilplaats met het betonnen voetstuk van een koepelkazemat

Bloklaan 9
Loosdrecht (Gemeente Wijdemeren)
Omschrijving complexonderdeel 7 De betonnen DUBBELE GROEPSSCHUILPLAATS met het betonnen voetstuk van een koepelkazemat uit de mobilisatiepe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)