Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten, dubbele arbeiderswoning in Mijdrecht

Boerderij

Industrieweg 32
3641RM Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1889


Beschrijving van Houten, dubbele arbeiderswoning

Inleiding In de polder Groot Mijdrecht werd in 1889 een houten, dubbele ARBEIDERSWONING gebouwd in opdracht van Rijer Spaans, landbouwer te Barsingerhorn. De bouwstijl vertoont qua kleur- en materiaalgebruik verwantschap met het Noord-Hollandse, Broeker houtbouwtype. De houten pionierswoning is kenmerkend voor de ontginnings- en agrarische geschiedenis van de polder en hoorde oorspronkelijk bij de boerderij Industrieweg 30, eveneens een pand met Noord-Hollandse invloeden. Omschrijving Evenwijdig aan de Industrieweg gelegen dubbele arbeiderswoning, die hoofdzakelijk is opgetrokken uit houten rabatdelen. Het pand telt één bouwlaag op een langgerekte, rechthoekige plattegrond. De houten gevels zijn zeegroen geschilderd. De dakbedekking van het zadeldak bestaat uit gesmoorde Hollandse pannen. In het midden van de nok is een schoorsteen gezet. De voorgevel of noordgevel bevat links en rechts een deur met ruit en bovenlicht en hiertussen twee schuifvensters. Tegen de rechter- en linkerzijgevel zijn aanbouwtjes onder lessenaardak gezet. De topgevels bestaan hier uit verticale houten delen en zijn elk voorzien van een luik met bovenlicht. De achter- of zuidgevel is - als enige - opgetrokken in steen. Het interieur bevat een aantal bedsteedeuren voor de bedsteekasten, die zich aan de zuidzijde van het huis bevinden. Waardering De dubbele houten arbeiderswoning is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde door de houten constructie en de gaafheid van dit type woonhuis, vanwege cultuurhistorische waarde in verband met de ontginningsgeschiedenis van het gebied en zeldzaamheid en vanwege ensemblewaarde in relatie tot de ernaast gelegen boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514701
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten, dubbele arbeiderswoning in Mijdrecht

Kop-romp boerderij

Industrieweg 30
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding Kop-romp BOERDERIJ, gebouwd in 1879 op de plaats van een oudere boerderij. De stichters van de boerderij kwamen uit Noord-Holland..

Watertoren

Industrieweg 6
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding De WATERTOREN van Mijdrecht werd in 1937 gebouwd naar ontwerp van ingenieursbureau MABEG in opdracht van de Stichting Drinkwaterl..

Toren Hervormde Kerk

Kerkstraat 11
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
Toren Hervormde Kerk. Na afbraak van de 16e eeuwse toren in dezelfde stijl herbouwd. Rijzige bakstenen romp in gotiserende trant met een det..

Hervormde Kerk (Janskerk)

Kerkstraat 11
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
Hervormde Kerk. Gepleisterd, kruisvormig gebouw uit het midden van de 19e eeuw. Drie der kruisarmen zijn driezijdig gesloten; de vierde word..

Pand met gekoppelde klokgevels

Dorpsstraat 23
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
Pand met gekoppelde klokgevels, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)