Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Mijdrecht

Nijverheid Industrie

Industrieweg 6
3641RM Mijdrecht (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1937


Beschrijving van Watertoren

Inleiding De WATERTOREN van Mijdrecht werd in 1937 gebouwd naar ontwerp van ingenieursbureau MABEG in opdracht van de Stichting Drinkwaterleiding Zuid-Utrecht. Het bureau ontwierp ook de torens van Werkhoven en Lopik, die respectievelijk op een vierkante en een ronde plattegrond zijn opgetrokken. De toren ligt aan de Industrieweg, terzijde van een rij arbeiderswoningen en vormt een markeringspunt van de plaats Mijdrecht en in de Polder Groot Mijdrecht. Omschrijving De aan de Industrieweg gelegen watertoren is opgetrokken op een vierkante plattegrond. De hoogte bedraagt 41 meter. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en de toren heeft een leien gedekt zadeldak. De ingang van de toren, bestaande uit een dubbele rondboogdeur, bevindt zich in een tegen de oostgevel gezet portaal met een leien gedekt lessenaardak. Tegen deze gevel is links een zich verjongende steunbeer gezet. Zowel aan de noord- als de zuidzijde bevindt zich halverwege de gevel een rondboogvormige deur met een halfrond balkon met stalen balustrade. Elke gevel is voorzien van enkele relatief kleine rechthoekige vensters, waarvan er sommige worden gescheiden door muurdammen. De vensters komen voor op verschillende hoogten, maar de meeste bevinden zich kort onder het niveau van het zadeldak. Het in deze watertoren toegepaste vlakbodemreservoir heeft een inhoud van 500 kubieke meter. Het vrijwel kubusvormige reservoir is vervaardigd van beton en meet 8 x 8 x 8 meter, maar het heeft aan een zijde een afgeschuinde hoek ten behoeve van een wenteltrap. Voor de toren bevindt zich een oprit met bakstenen muurtjes. Waardering De watertoren is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als onderdeel van de geschiedenis van de drinkwatervoorziening, vanwege architectuurhistorische waarde door de vierkante opzet met zadeldak, door de toegepaste details en door de toepassing van een kubusvormig reservoir en ten slotte vanwege situationele waarde als landmark van Mijdrecht en in de Polder Groot Mijdrecht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514700
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Mijdrecht
Mijdrecht Watertoren 7622.JPG
Plaats Mijdrecht
Bouwjaar 1937
Hoogte 41,00 m
Inhoud 500 m³
Architect(en) MABEG
Huidig gebruik watertoren

De watertoren in Mijdrecht is een bakstenen watertoren.

Beschrijving

De toren werd gebouwd in 1937, staat aan de Industrieweg en heeft een hoogte van 41,00 meter en een waterreservoir van 500 m³. De watertoren is voorzien van een kerktoren-zadeldak. De watertoren werd gebouwd in opdracht van het toenmalige waterleidingbedrijf Drinkwatervoorziening Noord-West-Utrecht. Het ontwerp was van het ingenieurs en ontwerpbureau MABEG en behoort stijlkundig tot de Delftse School.

Ontwerpdetails

Opvallend is het sobere ontwerp met kleine bouwkundige details en een vierkante torenvorm. Aan de voorkant en achterkant bevindt zich een klein ornamenteel bedoeld balkonnetje, op de linkerachterhoek bevindt zich een holle steunbeer, die dus enkel als ornament bedoeld is. Typerend is verder dat alle ramen aan alle vier de zijden op onregelmatige wijze in de gevel geplaatst zijn waarbij elke gevel een ander beeld laat zien. Omdat de toren van baksteen is zijn er in de loop der jaren vochtproblemen opgetreden die echter niet bestreden zijn door het aanbrengen van een nieuwe buitenlaag zoals wel bij andere torens van deze waterleidingsmaatschappij en haar rechtsopvolgers gebeurd is. Hierdoor is het oorspronkelijke beeld bewaard gebleven.

Reservoir

Bijzonder is verder dat in deze toren zich geen rond maar een kubusvorming waterreservoir bevindt, de vorm hiervan is dus aangepast aan het voor een watertoren apart ontwerp. Het reservoir heeft een van de hoeken afgeschuind waardoor er een wenteltrap aangelegd kon worden. Op 18 april 2005 werd de toren buiten gebruik gesteld, bijna 70 jaar na de oplevering.

Toekomst

Sinds 2010 zijn er verbouwingsplannen. De watertoren van Mijdrecht heeft twee nieuwe eigenaren: Roland Borst (STUDIO110 architectuur) en Yourick Fokker (Lanceerplatform Richting-Raak). Zij werken samen aan een voorstel voor een bruisend tweede leven voor dit opmerkelijke oriëntatiepunt. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met Vitens, monumentenbeheer en de gemeente. De initiatiefnemers willen dit Rijksmonument toegankelijk maken voor een groot publiek. Inmiddels heeft het gebouw een nieuwe naam: Kompastoren Mijdrecht. De eerste schetsen zijn inmiddels gereed. Met faciliteiten tot op 40 meter hoogte zal de Kompastoren ruimte gaan bieden aan ondernemend talent.

Trivia

  • In Nederland staan slechts twee watertorens met een zadeldak. Naast de toren in Mijdrecht heeft de watertoren van Lutten (Overijssel) dit type dak.

Monumenten in de buurt van Watertoren in Mijdrecht

Kop-romp boerderij

Industrieweg 30
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding Kop-romp BOERDERIJ, gebouwd in 1879 op de plaats van een oudere boerderij. De stichters van de boerderij kwamen uit Noord-Holland..

Houten, dubbele arbeiderswoning

Industrieweg 32
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding In de polder Groot Mijdrecht werd in 1889 een houten, dubbele ARBEIDERSWONING gebouwd in opdracht van Rijer Spaans, landbouwer te..

Toren Hervormde Kerk

Kerkstraat 11
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
Toren Hervormde Kerk. Na afbraak van de 16e eeuwse toren in dezelfde stijl herbouwd. Rijzige bakstenen romp in gotiserende trant met een det..

Hervormde Kerk (Janskerk)

Kerkstraat 11
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
Hervormde Kerk. Gepleisterd, kruisvormig gebouw uit het midden van de 19e eeuw. Drie der kruisarmen zijn driezijdig gesloten; de vierde word..

Pand met gekoppelde klokgevels

Dorpsstraat 23
Mijdrecht (Gemeente De Ronde Venen)
Pand met gekoppelde klokgevels, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)