Ronde veestal in Vinkeveen

Provinciale weg 14
3645CN Vinkeveen (gemeente De Ronde Venen)

Architect: B. van Rinsum

Beschrijving van Ronde veestal

Inleiding In 1925 werd in opdracht van Jac. van der Weijden een ronde VEESTAL ontworpen door architect B. van Rinsum te Wilnis. De cirkelvormige plattegrond is vernieuwend ten opzichte van de traditionele rechthoekige stallen: er is meer ruimte tussen de koeien om te melken en het voederen is eenvoudiger. Omschrijving De aan de Hoflandschedwarsweg, thans Provinciale weg, op de hoek met de Hoofdweg gelegen ronde veestal op cirkelvormige plattegrond is opgetrokken in baksteen onder een rieten zadeldak. De stal heeft een betonnen fudnament. Op de nok bevindt zich een ontluchtingsrooster. De veestal heeft een doorsnede van twaalf meter en biedt plaats aan 21 koeien. In de gevelwand zijn twee dubbele deuren, aan de oost- en westzijde en vier stalramen (noordoost / zuidwest / noordwest / zuidoost) aangebracht. Aan de zuidzijde is een verbinding gemaakt met de boerderij, die buiten de bescherming valt. Het dak van de stal wordt intern gedragen door zes staanders. Waardering De ronde veestal is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een afwijkend type veestal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)