Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemaal `Blokland' in De Hoef

Weg En Waterwerk

De Hoef Westzijde 18
1426AR De Hoef (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1914


Beschrijving van Gemaal `Blokland'

Inleiding Nabij De Hoef, in de Polder Blokland gelegen GEMAAL, gebouwd in 1914. Het gemaal diende ter bemaling van de 350 hectare tellende polder Blokland en verving een wipwatermolen. In het gebouw staat een 1-cylinder diesel-centrifugaalpomp van Werkspoor. De aandrijving hiervan werd in 1971 gewijzigd naar elektrisch. Het gemaal is thans buiten gebruik. De binnen- en buitenkolk zijn nog grotendeels aanwezig, maar ze zijn direct rond het gemaal gedempt en vervangen door onder andere een grindpad. In 1997 is het met gesmoorde kruispannen uitgevoerde dak vervangen door een dekking van golfplaten. Omschrijving Het aan De Hoef, achter nummer 19, in de Polder Blokland gelegen gemaal is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een zadeldak met de nok haaks op de waterloop. De strekkenlagen boven vensters en deuren hebben hardstenen accenten. De vensters zijn van gietijzer. De goot rust deels op houten klossen. De plint is gecementeerd en het trasraam wordt afgesloten door een rollaag. De voorgevel of oostgevel bevat links een deur onder segmentboog en rechts twee rondboogvensters. De rechterzijgevel heeft twee rondboogvensters en een ronde gevelopening in de top. De achtergevel heeft twee rondboogvensters. De linkerzijgevel bevat rechts een dubbele deur onder segmentboogvormig bovenlicht en links een rondboogvenster. In de top is een gietijzeren roosvenster gezet. Het gebouw bevat een centrifugaalpomp uit 1914 van het type 1-cylinder Werkspoordiesel van 25 PK. In 1971 is de aandrijving omgebouwd en elektrisch gemaakt. Waardering Het gemaal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een klein, relatief gaaf bewaard gemaal met centrifugaalpomp in de Polder Blokland en tevens vanwege situationele waarde door de ligging in de landelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514697
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gemaal `Blokland' in De Hoef

Pondskoekersluis

De Hoef Oostzijde 1
De Hoef (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding De Pondskoekersluis is een SCHUTSLUIS, gelegen in de Kerkvaart waar deze aansluit op de Kromme Mijdrecht. De sluis ontsluit de va..

Kerk

Piet Heinlaan 3
Amstelhoek (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding De in Amstelhoek gebouwde KERK aan de Piet Heinlaan werd opgetrokken in 1925. Naar verluidt is dit het eerste ontwerp van B.W. Pl..

Fort bij Uithoorn

Mijdrechtse Zuwe 31
Amstelhoek (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het ten oosten van de Amstel gelegen FORT bestaat uit een omgracht aardwerk met daarin betonnen bomvrije ge..

Antonius van Padua

De Hoef Oostzijde 44
De Hoef (Gemeente De Ronde Venen)
R.K. kerk van de H. Antonius van Padua, vanwege het orgel met twee klavieren en aangehangen pedaal. Gemaakt in 1829 door W. Beekes voor de R..

Genieloods

Mijdrechtse Zuwe 31
Amstelhoek (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving complexonderdeel 2 De aan de keel- of noordzijde van het fort, naast de toegangsweg gelegen GENIELOODS is opgetrokken op een r..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)