Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pondskoekersluis in De Hoef

Weg En Waterwerk

De Hoef Oostzijde 1
1426AD De Hoef (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Pondskoekersluis

Inleiding De Pondskoekersluis is een SCHUTSLUIS, gelegen in de Kerkvaart waar deze aansluit op de Kromme Mijdrecht. De sluis ontsluit de vaarwegen in de Polder Groot Mijdrecht. De sluis is aangelegd tussen 1850 en 1900. De draaibrug vormde oorspronkelijk de enige verbinding over dit deel van de Kerkvaart. De sluisdeuren worden sedert 1998, toen een restauratie plaatsvond, niet meer met de hand bediend, maar elektrisch. Omschrijving De nabij De Hoef gelegen schutsluis bestaat uit bakstenen kolkwanden met op constructief belangrijke plaatsen natuursteen of beton. De dekzerkprofielen zijn met ijzer versterkt en voorzien van bolders. In de wanden zijn natuurstenen haalkommen met haalpennen aangebracht. De sluis heeft twee paar, naar het westen kerende, houten puntdeuren. Eén van elk paar deuren bevat een ijzeren schuif (rinket) met heugelstang. Ter weerszijden van het sluishoofd aan de Kromme Mijdrecht staan enkelvoudige houten dukdalven; aan de andere zijde van de sluis bevinden zich dubbele remmingswerken. Over de sluis ligt een getuide, draaibare loopbrug, die in ijzer en hout is uitgevoerd. Waardering De schutsluis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een schutsluis in de Polder Groot Mijdrecht, alsmede vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de waterstaatkundige geschiedenis en de ontsluiting van het gebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514696
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pondskoekersluis in De Hoef

Gemaal `Blokland'

De Hoef Westzijde 18
De Hoef (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding Nabij De Hoef, in de Polder Blokland gelegen GEMAAL, gebouwd in 1914. Het gemaal diende ter bemaling van de 350 hectare tellende ..

Antonius van Padua

De Hoef Oostzijde 44
De Hoef (Gemeente De Ronde Venen)
R.K. kerk van de H. Antonius van Padua, vanwege het orgel met twee klavieren en aangehangen pedaal. Gemaakt in 1829 door W. Beekes voor de R..

Fort bij Uithoorn

Mijdrechtse Zuwe 31
Amstelhoek (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving complexonderdeel 1 Het ten oosten van de Amstel gelegen FORT bestaat uit een omgracht aardwerk met daarin betonnen bomvrije ge..

Genieloods

Mijdrechtse Zuwe 31
Amstelhoek (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving complexonderdeel 2 De aan de keel- of noordzijde van het fort, naast de toegangsweg gelegen GENIELOODS is opgetrokken op een r..

Kerk

Piet Heinlaan 3
Amstelhoek (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding De in Amstelhoek gebouwde KERK aan de Piet Heinlaan werd opgetrokken in 1925. Naar verluidt is dit het eerste ontwerp van B.W. Pl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pondskoekersluis in De Hoef

Foto's (1)