Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemaal "De Ruiter" in Vinkeveen

Weg En Waterwerk

Demmeriksekade 5
3645AZ Vinkeveen (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1923


Beschrijving van Gemaal "De Ruiter"

Inleiding In 1923 in de trant van de nieuwe zakelijkheid opgetrokken GEMAAL, genaamd `De Ruiter'. Het gemaal is vernoemd naar dijkgraaf A. de Ruiter en staat op de plaats van de Demmerikse molen. Het gemaal verving ook de Proostdijer, de Vinkeveense, de Oudhuizer, de Wilnisser en de Driehuizer molens. De 'De Ruiter' bemaalt het gebied van de het vroegere waterschap Polder Groot Wilnis-Vinkeveen en sinds de jaren vijftig van de 20e eeuw ook dat van de Polder Groot en Klein Oud-Aa. Het gemaal loost op de Geuzensloot, die via de Angstel en de Nieuwe Wetering in verbinding staat met het Amsterdam-Rijnkanaal. De naast het gemaal gelegen Demmerikse Sluis is in de jaren tachtig vernieuwd. In het gebouw werden twee centrifugaalpompen geïnstalleerd, die zijn geleverd door de firma gebroeders Stork & Co. te Hengelo. De hijsbalk werd door Stork-Hijsch geleverd. Het gemaal werd geopend op 18 juni 1924. Oorspronkelijk was het gemaal uitgevoerd met stalen ramen met roedeverdeling. Omschrijving Het aan de Demmerikse Kade gelegen gemaal is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met mastiek gedekt schilddak met de nok haaks op de waterloop. Op beide nokeinden bevindt zich een schoorsteen / ventilatiekanaal. Boven alle vensters en deuren is verticaal metselwerk aangebracht. De noordoost- of voorgevel bevat acht verticale vensters. Boven de middelste vensters is de naam `De Ruiter' aangebracht. Links is in de gevel een stalen deur gezet met een gecementeerde deurpost. Voor het gebouw ligt een voetgangersbrug over de twee openingen van de spuisluis. De zuidwest- of achtergevel heeft acht vensters, met rechts een via een niet oorspronkelijke trap te bereiken deur met zijlicht. Hierboven zijn twee vensters gezet. In de onderbouw zijn twee gietijzeren buizen geplaatst waarlangs het water wordt opgepompt. Het muurwerk boven de aanzetten is voorzien van een boogstrek. Tegen de noordwest- of rechterzijgevel is een aanbouw onder een schilddak gezet, die het ingangsportaal herbergt. Aan de kant van de voorgevel bevindt zich een deur, aan de achterzijde een venster. In de zuidoost- of linkerzijgevel is links een smal verticaal venster gezet. Het interieur omvat een houten dakstoel, een Stork-Hijsch takelinrichting, twee Stork centrifugaalpompen met een capaciteit van 150 kub m/min, uit 1923, alsmede een tweetal zeldzame electromotoren van Hemaf, uit 1922. In het portaal is een plaquette ter herinnering aan de opening aangebracht.. Waardering Het gemaal is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gemaal met kenmerken van de nieuwe zakelijkheid en vanwege de cultuurhistorische- en ensemblewaarde door de grotendeels oorspronkelijke en nog functionerende technische installatie, die deel uitmaakt van de geschiedenis van de waterhuishouding in dit gebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514693
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gemaal "De Ruiter" in Vinkeveen

Amstelzicht

Angstelkade 8
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
In oorsprong wellicht 18e-eeuwse T-BOERDERIJ met zomerhuis, destijds genaamd Amstelzicht. Het hoofdgebouw (nr 8) bevat een deels onderkelde..

Loenersloot: arbeidershuisje

Rijksstraatweg 201
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 11: ARBEIDERSHUISJE uit het einde van de 19de eeuw, behorende bij het complex historische buitenplaats Loenersloot e..

Loenersloot: langhuisboerderij

Rijksstraatweg 205
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 10: Geheel ten zuiden van het slot Loenersloot gelegen LANGHUISBOERDERIJ uit ca. 1880. De boerderij heeft een T-v..

Loenersloot: koetshuis

Rijksstraatweg 209
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 6: In oorsprong uit ca. 1770 daterend KOETSHUIS, staande op de voormalige voorburcht ter plaatse van een ouder gebou..

Loenersloot: krukhuisboerderij

Rijksstraatweg 207
Loenersloot (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: Ten zuiden van het slot Loenersloot gelegen KRUKHUISBOERDERIJ, waarschijnlijk in oorsprong daterend uit de 17de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)