Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in traditionele stijl, met Delftse school-invloeden in Waverveen

Boerderij

Botsholsedwarsweg 25
3646AJ Waverveen (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1938
Architect: K. Jonkleid


Beschrijving van Boerderij in traditionele stijl, met Delftse school-invloeden

Inleiding Omstreeks 1935 in traditionele stijl, met Delftse school-invloeden gebouwde BOERDERIJ in de Polder Groot Mijdrecht. De boerderij staat haaks op de rechte ontsluitingsweg. Ondanks de traditionele verschijningsvorm is het bedrijfsgedeelte - de stal - opgetrokken uit moderne materialen. Het perceel, dat door sloten wordt omgeven, heeft terzijde een rij bomen. Omschrijving De aan de Botsholsedwarsweg gelegen langhuisboerderij is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met rode, verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met afgewolfde nokeinden. Op de nok is aan de voorzijde stenen schoorsteen geplaatst; op het bedrijfsgedeelte zijn twee ventilatieroosters aangebracht. De vensters in het voorhuis hebben een zesruits roedenverdeling en zijn voorzien van luiken met een rood-wit zandlopermotief. De voor- of noordgevel heeft een drielichtsvenster links en een dubbel draaivenster rechts. Ter hoogte van de verdieping is een vijflichtsvenster geplaatst. De rechterzijgevel bevat links een dubbel draaivenster, voorts de voordeur in een portaal onder een kleine schilddakvormige steekkap, rustend op vierkante houten zuilen. Rechts hiervan is een dubbel draaivenster gezet. Het stalgedeelte bevat een deur met kleine vensters ter weerszijden, alsmede vijf gekoppelde houten stalvensters met middenstijl. Boven het middelste stalvenster is een Vlaamse gevel gezet met een dubbele rondboogdeur ten behoeve van de hooizolder. De linkerzijgevel heeft ter hoogte van het voorhuis een erkerachtige aanbouw onder steekkap met wolfeind. De aanbouw bevat een vijflichts venster met bovenlichten. De zijgevels van de uitbouw bevatten een venster. Rechts van de uitbouw bevinden zich een venster en een terrasmuur. Het stalgedeelte aan de rechterzijde bevat vijf stalvensters met middenstijl. De achtergevel is symmetrisch van indeling, met in het midden een dubbele deur en ter weerszijden een venstertje en een mestdeur. De topgevel bevat een dubbele rondboogdeur met vensters ter weerszijden. Het interieur van de stal heeft een betonnen plafond en ijzeren staanders. Waardering De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een boerderij in traditionele bouwstijl met invloeden van de Delftse schoolstijl, met bijbehorende detaillering en moderne constructie en vanwege situationele waarde door ligging in het landelijk gebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514692
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in traditionele stijl, met Delftse school-invloeden in Waverveen

Fort Waver-Amstel

Waverdijk 19
Waverveen (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding Het FORT Waver-Amstel maakt deel uit van de voormalige Stelling van Amsterdam, de kringstelling van permanente verdedigingsbouw r..

Blauwgepleisterde hoog onderkelderde boerderij, dwarshuis, dak met oude geglazuurde zwarte pannen gedekt

Waver 3
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Blauwgepleisterde hoog onderkelderde boerderij, dwarshuis, dak met oude geglazuurde zwarte pannen gedekt. 18e eeuw.

Boerderij met invloeden van de art nouveaustijl

Botsholsedwarsweg 13
Waverveen (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding In opdracht van A. Roeleveld ontwierp Herman van der Zeijde in 1908 een BOERDERIJ met invloeden van de art nouveaustijl. De boerd..

Pastorie, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'

Amsteldijk Zuid 145
Amstelveen
Inleiding PASTORIE, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel', in de periode 1889-1891 gebouwd naar het ontwerp van J..

IJzeren hek tussen bakstenen pijlers als erfscheiding aan de straatzijde, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'

Amsteldijk Zuid 145
Amstelveen
Inleiding IJzeren HEK tussen bakstenen pijlers als erfscheiding aan de straatzijde, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij in traditionele stijl, met Delftse school-invloeden in Waverveen

Foto's (2)