Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met invloeden van de art nouveaustijl in Waverveen

Boerderij

Botsholsedwarsweg 13
3646AJ Waverveen (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1908
Architect: Herman van der Zeijde


Beschrijving van Boerderij met invloeden van de art nouveaustijl

Inleiding In opdracht van A. Roeleveld ontwierp Herman van der Zeijde in 1908 een BOERDERIJ met invloeden van de art nouveaustijl. De boerderij heeft een ten opzichte van het achterhuis iets verhoogd en blokvormig woongedeelte. Omschrijving Haaks op de Botsholsedwarsweg gelegen, bepleisterde boerderij bestaande uit een vierkant voorhuis van één bouwlaag onder een omlopend, afgeplat schilddak en een achterhuis onder zadeldak. De dakbedekking bestaat uit rode Tuiles du Nordpannen. Het voorhuis heeft een symmetrische voor- of noordgevel met centraal een topgevel met driezijdige erker, geflankeerd door schuifvensters met roedebovenlicht. De erker bevat in de schuine zijden dito schuifvensters en middenvoor een tweelichtsvenster. Het dak van de erker doet dienst als balkon en is bereikbaar door een dubbele deur met bovenlicht. De topgevel wordt afgesloten door pinakels in art nouveaustijl waartussen een rij dakpannen is gezet. Het voorhuis bevat in de linkerzijgevel twee keldervensters met luiken en een venster. Op de grens van het woonhuis en het achterhuis is een boenhok onder zadeldak geplaatst, met een verhoogde gevel aan de zijde van de weg. Deze gevel is voorzien van een rij dakpannen en bevat een deur en een venster. De rechterzijgevel van het voorhuis bevat een venster, een deur en twee T-vensters, alle met bovenlicht en de beide laatste met roedeverdeling. De zijgevels van de stal zijn uitgevoerd met gietijzeren stalvensters. Tegen de rechterzijgevel is een aanbouw met de melkinrichting gezet die buiten de bescherming valt. De achtergevel is symmetrsich en bevat staldeuren met ter weerszijden een mestdeur en in de top een hooiluik met bovenlicht. De indeling van de plattegrond is oorspronkelijk. De stal is opgetrokken met houten staanders. Waardering De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij met vierkant voorhuis en art nouveau-invloeden en vanwege situationele waarde door de ligging in de polder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514691
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met invloeden van de art nouveaustijl in Waverveen

Fort in de Botshol

Botshol 23
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving Het verdedigbaar AARDWERK uit 1895 van het Fort in de Botshol is langgerekt van vorm en is omgeven door een gracht. De versch..

Fort in de Botshol

Botshol 23
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving De verdedigbare FORTWACHTERSWONING uit 1895 is gesitueerd aan de noordzijde van het fort. Het is een rechthoekig pand van é..

Blauwgepleisterde hoog onderkelderde boerderij, dwarshuis, dak met oude geglazuurde zwarte pannen gedekt

Waver 3
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Blauwgepleisterde hoog onderkelderde boerderij, dwarshuis, dak met oude geglazuurde zwarte pannen gedekt. 18e eeuw.

Boerderij in traditionele stijl, met Delftse school-invloeden

Botsholsedwarsweg 25
Waverveen (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding Omstreeks 1935 in traditionele stijl, met Delftse school-invloeden gebouwde BOERDERIJ in de Polder Groot Mijdrecht. De boerderij ..

Boerderij, dwarshuis, rieten dak, zeer fraai klein geval. Achterbouw 18e eeuw

Waver 29
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Boerderij, dwarshuis, rieten dak, zeer fraai klein geval 17e eeuw. Achterbouw 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij met invloeden van de art nouveaustijl in Waverveen

Foto's (1)