Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het type langhuisboerderij opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag in Vinkeveen

Boerderij

Demmerik 55
3645EB Vinkeveen (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Boerderij van het type langhuisboerderij opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag

Omschrijving complexonderdeel 1 De aan de Demmerik gelegen BOERDERIJ van het type langhuisboerderij is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag. Voorhuis en bedrijfsgedeelte hebben aparte zadeldaken, gedekt met gesmoorde kruispannen. De goot van het bedfrijfs- of stalgedeelte rust op stenen klossen. De voor- of westgevel is symmetrisch en telt vijf traveeën. Centraal bevindt zich een portiek met korfboog voorzien van verblendsteen. In het portiek is een paneeldeur met ruiten en siersmeedwerk onder een geprofileerd kalf en bovenlicht gezet. In de linker zijwand bevindt zich een steen met de tekst: 'De eerste steen gelegd door J.G. de Lange en J.A. en A.A. Kok den 20 juni 1913'. Twee T-vensters aan weerszijden bevinden zich onder korfbogen met verblendsteen en betegelde boogtrommels. In de top is een venster met halfrond bovenlicht en zijlichten gezet dat aan de bovenzijde is voorzien van verblendsteen. De gevel heeft een geprofileerde windveer met rastervormige decoraties, waarin `anno' `1913' en houtsnijwerk van een paardje en een rund, een zgn. lakenvelder, zijn opgenomen. De linkerzijgevel bevat ter plaatse van het voorhuis twee T-vensters en twee keldervensters met diefijzers en luiken. Links daarnaast is, op de grens van het woon- en achterhuis tegen de gevel een boenhok gezet met zadeldak haaks op het hoofdvolume. Het boenhoek heeft rabatdelen aan de slootzijde, alsmede een uitgezaagde windveer. De linkerzijgevel van het stalgedeelte bevat gietijzeren stalvensters en een deur. In de oksel van boenhoek en stal is een stenen gemak aangebouwd. De rechterzijgevel van het voorhuis bevat twee vensters met een houten, uitgezaagde, vaste zonwering in het woongedeelte. Het achterhuis of stalgedeelte bevat een deur met bovenlicht, een venster met luiken en vijf stalvensters. De symmetrische achtergevel is bepleisterd en voorzien van schouderstukken. In het midden bevindt zich een deur met aan weerszijden een venster met halfronde bovenzijde. Bovendien zijn er aan beide zijden mestdeuren. De topgevel bevat een hooiluik met aan weerszijde een halfrond stalvenster. De indeling van de plattegrond is oorspronkelijk. Het woonhuisdeel heeft in het midden een lange gang, belegd met tegels en voorzien van gesjabloneerde wanden en een stucplafond. De vertrekken zijn toegankelijk door houten paneeldeuren. Links bevindt zich een kelder met opkamer. Boven bevindt zich een vertrek onder de kap. De stal is uitgevoerd met een standvinkconstructie. Voor de boerderij staan twee grote haagbeuken. Waardering complexonderdeel 1 De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde die uitdrukking vindt in de bouwstijl, de gaafheid en de detaillering, vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de agrarische geschiedenis van het gebied En tevens vanwege ensemblewaarde, als onderdeel van de boerderijstrook aan de Demmerik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514688
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het type langhuisboerderij opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag in Vinkeveen

Schuur op rechthoekige plattegrond onder zadeldak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen

Demmerik 55
Vinkeveen (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving complexonderdeel 2 Evenwijdig aan de boerderij gelegen SCHUUR op rechthoekige plattegrond onder zadeldak, gedekt met gesmoorde..

De Veenmolen

Oudhuijzerweg 109
Wilnis (Gemeente De Ronde Venen)
Achtkantige Grondkorenmolen "De Oudhuizermolen" Ao 1823.

Pastorie

Kerklaan 2
Vinkeveen (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving complexonderdeel 2 De op de hoek van de Kerklaan en de Herenweg gelegen PASTORIE telt twee bouwlagen op een L-vormige plattegr..

Heilige Hart van Jezus

Kerklaan 4
Vinkeveen (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving complexonderdeel 1 Aan de Kerklaan gelegen Rooms-katholieke, basilicale KRUISKERK onder een samengestelde kap, met kooromgang ..

Boerderij. Langhuis, oude roedeverdeling in vensters

Oudhuijzerweg 42
Wilnis (Gemeente De Ronde Venen)
Boerderij. Langhuis, oude roedeverdeling in vensters.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)