Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Vinkeveen

Kerkelijk Gebouw

Kerklaan 2
3645EV Vinkeveen (gemeente De Ronde Venen)
Utrecht

Bouwjaar: 1881-1883
Architect: Alfred Tepe


Beschrijving van Pastorie

Omschrijving complexonderdeel 2 De op de hoek van de Kerklaan en de Herenweg gelegen PASTORIE telt twee bouwlagen op een L-vormige plattegrond onder een samengestelde kap, bestaande uit een zadeldak tussen trapgevels evenwijdig aan de Kerklaan en een schilddak haaks daarop. De voorgevel of noordgevel aan de Kerklaan is symmetrisch met in het midden een risaliet met een trapgevel en een steekkap. De ingang, die bereikbaar is door een stenen trap, bestaat uit een houten deur met briefpanelen en een bovenlicht. Daarboven zijn tussen de bouwlagen en erboven twee paar vensters gezet in spitsboogvelden. Aan weerszijden van het risaliet bevat de gevel drie vensters in elke bouwlaag. De linkerzijgevel heeft rechts een risaliet met een trapgevel en telt drie vensterassen en drie groepen van drie kleine, spitsboogvormige spaarvelden. Het linker geveldeel bevat één venster in elke bouwlaag. De achter- of zuidgevel heeft rechts een risalerend bouwdeel van drie vensterassen. Tegen de eerste bouwlaag is een houten veranda gezet. De gevel bevat hier drie stel openslaande deuren. Het dakvlak wordt doorbroken door een kleine dakkapel met spitsdak. Tegen het terugliggende linker geveldeel is een aanbouw onder lessenaardak gezet, die doorloopt tegen de rechterzijgevel. Links daarvan is de verbindingsgang naar de kerk. De rechterzijgevel met trapgevel heeft een drietal vensters en eveneens drie maal drie spitsboogvormige spaarvelden. Rechts is tegen de gevel een aanbouw onder zadeldak met wolfseind gezet. De kapverdieping telt hier vier kleine vensters onder rondboogvelden. De gevels bevatten verder hoofdzakelijk zesruits vensters onder korfboogvelden. Er zij tand- en bloklijsten en sierankers zijn aangebracht ter geleding en verfraaiing van de gevels. De plattegrondindeling van het interieur is oorspronkelijk en bestaat uit vertrekken die ter weerszijden van de L-vormige gang zijn gelegen. Achter het pand en het koor van de kerk ligt een pastorietuin. Waardering complexonderdeel 2 De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een pastorie van Alfred Tepe en vanwege ensemblewaarde in relatie tot de ernaast gelegen kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514686
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Vinkeveen

Heilige Hart van Jezus

Kerklaan 4
Vinkeveen (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving complexonderdeel 1 Aan de Kerklaan gelegen Rooms-katholieke, basilicale KRUISKERK onder een samengestelde kap, met kooromgang ..

Nederlands-Hervormde Kerk

Herenweg 201
Vinkeveen (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding In 1930 gebouwde Nederlands-Hervormde KERK van het dorp Vinkeveen, opgetrokken in expressionistische stijl naar ontwerp van B.W. ..

Woonhuis met smederij en wagenmakerij

Baambrugse Zuwe 1
Vinkeveen (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding Omstreeks 1860-1880 gebouwd WOONHUIS met SMEDERIJ en WAGENMAKERIJ. In 1832 komt op deze plaats reeds een pand voor. In 1840 is di..

Voormalige boerderij. gepleisterd langhuis met halsgevel

Herenweg 209
Vinkeveen (Gemeente De Ronde Venen)
V.m. boerderij. gepleisterd langhuis met halsgevel, 18e eeuw.

Boerderij van het type langhuisboerderij opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met één bouwlaag

Demmerik 55
Vinkeveen (Gemeente De Ronde Venen)
Omschrijving complexonderdeel 1 De aan de Demmerik gelegen BOERDERIJ van het type langhuisboerderij is opgetrokken op een rechthoekige plat..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Vinkeveen