Genieloods in Amstelhoek

Mijdrechtse Zuwe 31
1427AV Amstelhoek (gemeente De Ronde Venen)

Beschrijving van Genieloods

Omschrijving complexonderdeel 2 De aan de keel- of noordzijde van het fort, naast de toegangsweg gelegen GENIELOODS is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak, dat gedekt is met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken uit houten, groen geschilderde rabatdelen op een bakstenen fundament, waarvan de hoeken zijn geaccentueerd met beton. De noordgevel bevat een dubbele deur en een luik in de top. De zuidgevel is identiek aan de noordgevel maar bevat tevens een hijsbalk. De oostgevel bezit links een venster met luiken en een deur, alsmede rechts een aantal bouwsporen van vensteropeningen. De westgevel is blind, maar bevat een aantal bouwsporen van vensteropeningen. Waardering complexonderdeel 2 De genieloods is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als relatief gaaf voorbeeld van een genieloods, vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de verdedigbaarheid van het fort en als onderdeel van de Stelling van Amsterdam en tevens vanwege ensemblewaarde als onderdeel van het fort. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)