Meer dan 63.000 rijksmonumenten


KNMI: magnetisch paviljoen in De Bilt

Gebouw

Wilhelminalaan 10
3732GK De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: 1893-1897


Beschrijving van KNMI: magnetisch paviljoen

Inleiding MAGNETISCH PAVILJOEN, onderdeel uitmakend van het KNMI (Koninklijk Nederlands Metereologisch Instituut) Het KNMI kocht in 1893 de buitenplaats 'Koelenberg', ook wel bekend als 'Het Klooster' van baron G.H.L. baron Van Boetselaer. De buitenplaats, die vanwege de rustige ligging en het ontbreken van hoge bebouwing zeer geschikt was voor weerkundige waarnemingen, zou gaan dienen als nieuw onderkomen van het KNMI uit Utrecht. De buitenplaats bood het Instituut niet alleen een nieuw kantoor, maar tevens de mogelijkheid tot grootschalige uitbreiding. Rijksbouwmeester D.F. Knuttel kreeg de opdracht vorm te geven aan het nieuwe instituut. Daartoe breidde hij niet alleen het bestaande landhuis uit maar bouwde tevens een aantal bijgebouwen, waaronder twee magnetische paviljoens. De paviljoens werden volgens de in die tijd geldende richtlijnen gebouwd, waarbij opmerkelijk bouwtechnieken en magnetisch neutrale materialen als hout, speciale natuursteen en messing voor alle metalen onderdelen werden gebruikt, om de waarneming niet te beïnvloeden. Het hieronder beschreven magnetisch paviljoen is tussen 1893 en 1897 gebouwd. Het gebouw diende oorspronkelijk voor de magnetische variatiebepaling. Als spouwisolatie werd turfmolm gebruikt. In 1997 is ten oosten van het paviljoen een nieuw kantoor gerealiseerd, waarbij het paviljoen gedeeltelijk is ingekapseld en een kantoorbestemming heeft gekregen. Omschrijving Een magnetisch paviljoen, gelegen in de zuidwesthoek van KNMI terrein. Het onderkelderde paviljoen heeft een vierkante plattegrond, één bouwlaag en mezzanino. Het paviljoen wordt gedekt door een plat dak met overstek dat door gesneden schoren is ondersteund. Tegen de oost- en zuidgevel zijn lagere aanbouwen gezet, eveneens onder platte daken met overstek. De gevels hebben een grijze plint van grove, onregelmatig gevormde natuursteen en is met een houten lijst afgesloten. Daarboven zijn de gevels opgetrokken in geelgrijze, onregelmatig gevormde natuursteen en zijn voorzien van vakwerk indeling. De aanbouw tegen de oostgevel heeft een kleiner dakoverstek. De aanbouw heeft aan de noord- en zuidzijde een negenruits venster. De aanbouw tegen de zuidgevel heeft een eenvoudige lattendeur. De noordgevel is twee vensterassen breed. In de plint zitten drie getoogde kelderlichten. De westgevel is blind. In de plint zitten twee getoogde kelderlichten. Waardering Het paviljoen op het KNMI-terrein is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een magnetisch paviljoen en vanwege de stijlkenmerken, bestaande uit Châletstijl-invloeden alsmede vanwege het materiaalgebruik. Tevens van grote cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie (techniek om de magnetische variatie te bepalen). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514678
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
Gebouw van het KNMI in De Bilt
Gebouw van het KNMI in De Bilt
Type agentschap
Opgericht 31 januari 1854
Jurisdictie Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor De Bilt
Aantal werknemers 385 (2015, zie Jaaroverzicht)
Valt onder Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Website http://www.knmi.nl

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (afgekort KNMI) is een wetenschappelijk instituut van de Nederlandse overheid, gespecialiseerd in weerkunde, klimaatwetenschap en seismologie.[1] Het verzorgt onder andere dagelijkse weersverwachtingen en waarschuwingen bij voor de mens gevaarlijke weersomstandigheden. Het KNMI is een agentschap van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Geschiedenis

Polygoonjournaal uit 1974 over het werk van het KNMI

Het KNMI werd bij Koninklijk Besluit van koning Willem III opgericht op 31 januari 1854 onder de naam Koninklijk Meteorologisch Observatorium. Professor C.H.D Buys Ballot (1817-1890), de eerste hoofddirecteur, koos in Utrecht als locatie het bastion "Sonnenborgh" omdat de bouwvallige Smeetoren, waar reeds sterren- en weerkunde werd bedreven, gesloopt ging worden. In 1897 verhuisde het KNMI naar het landgoed Koelenberg bij De Bilt.

De wet van Buys Ballot, over het verband tussen wind en luchtdruk, maakte de weersverwachting mogelijk. Het KNMI was een van de eerste in de wereld met stormwaarschuwingen en weerkaarten. Buys Ballot ergerde zich aan kranten die weinig belangstelling hadden voor "wetenschappelijke" weerkaarten en de volksweerkunde hoogtij lieten vieren. De betekenis van de meteorologie voor de weersvoorspelling drong steeds meer door tot de samenleving.

In de jaren twintig van de 20e eeuw begon de luchtvaart er gebruik van te maken. In 1938 opende het KNMI een filiaal op de luchthaven Schiphol, waarna andere luchthavens volgden. Na de Tweede Wereldoorlog braken gouden tijden aan: nieuwe weerstations, weerschepen, weerboeien, weerballonnen, radar, kunstmanen en computers gaven de meteorologie nieuwe impulsen. Door internationale samenwerkingsverbanden kon de hele meteorologische wereld de vruchten plukken. De onderzoekers kregen steeds meer vat op de ingewikkelde fysische processen en het klimaatsysteem.

Zijn naamsbekendheid dankt het KNMI vooral aan de dagelijkse berichtgeving over het weer. Al in 1924 zond De Bilt via een eigen zender weerberichten de ether in en vanaf 1936 zit het weer in de nieuwsdienst en waren er ook rubrieken met weerpraatjes. Ook bij de start van de TV was het KNMI van de partij en introduceerde de weerman op de beeldbuis. In de jaren tachtig van de 20e eeuw ging de commercie in de meteorologie een rol spelen. Het KNMI is als agentschap van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een volledig publiek instituut dat de gewenste gegevens aan onder meer de private sector levert. De taken zijn in de Wet op KNMI vastgelegd. Een van de hoofdactiviteiten van het publieke KNMI is het uitgeven van waarschuwingen met het oog op veiligheid, een doelstelling ook bij de oprichting in 1854. Wanneer zwaar weer op komst is, dat kan leiden tot problemen of overlast wordt een weeralarm uitgegeven. In 2000 opende koningin Beatrix het nieuwbouwcomplex van het KNMI in De Bilt, waar de meeste van de circa 500 medewerkers werkzaam zijn.

Kennisgebieden

Het KNMI richt zich als het nationale kennisinstituut op het gebied van weer, klimaat en seismologie volledig op zijn publieke taken. Daartoe horen het opstellen van algemene weersverwachtingen en waarschuwingen voor gevaarlijke weersomstandigheden, de monitoring van het klimaat, het inwinnen van meteorologische data, het beheren van de infrastructuur die daarvoor nodig is, modelontwikkeling, luchtvaartmeteorologie en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer, klimaat en seismologie.

Wereldwijd werkt het KNMI intensief samen met andere instituten en onderzoeksinstellingen. Het instituut neemt deel in het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF) in Engeland en vertegenwoordigt Nederland in tal van andere internationale organisaties, zoals de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en het Europees meteorologische satellietnetwerk Eumetsat. Ook neemt KNMI deel in het Network of European Meteorological Services (EUMETNET), waarin 24 Europese landen zich hebben verenigd met als doel om basisdoelstellingen van de diensten zo efficiënt en effectief mogelijk te laten zijn.

Op 16 maart 2012 nam het KNMI een nieuwe supercomputer in gebruik, om daar berekeningen aan het weer en het klimaat mee uit te kunnen voeren.[2]

Jubileum

Op 31 januari 2004 bestond het KNMI 150 jaar. Het jubileumjaar werd eind januari geopend met de presentatie van een eigen postzegel van het KNMI, een cadeau van TPG Post.

Autoriteit

Het KNMI heeft zich in toenemende mate gepositioneerd als een autoriteit in het maatschappelijke debat over weers- en seizoensaangelegenheden. Sinds 2001 is het instituut verantwoordelijk voor het afgeven van een zogenaamd weeralarm: dat is een toestand waarin weersomstandigheden aanleiding geven om het publiek te waarschuwen.[3]

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van KNMI: magnetisch paviljoen in De Bilt

Sandwijck: duiventil

Utrechtseweg 301
De Bilt
In de achtertuin van "Sandwijck" een duiventil.

Sandwijck: historische tuin- en parkaanleg

Utrechtseweg 301
De Bilt
Omschrijving HISTORISCHE PARKAANLEG in landschappelijke stijl, waarvan de eerste aanleg uit het eind van de achttiende eeuw stamt en in 183..

Sandwijck: landhuisboerderij "Oost-Indiën"

Utrechtseweg 301
De Bilt
Omschrijving LANGHUISBOERDERIJ ('Oost-Indiën'), gelegen in het noordoostelijk deel van de buitenplaats Sandwijck. De boerderij heeft een r..

Sandwijck: portierswoning

Utrechtseweg 303
De Bilt
Omschrijving PORTIERSWONING in Engels neogotische stijl, van de buitenplaats Sandwijck, gelegen aan het begin van de oprijlaan. Het huis he..

Sandwijck: hekpijkers

Utrechtseweg 303
De Bilt
Omschrijving HEKPIJLERS uit 1858 van de buitenplaats 'Sandwijck', geplaatst aan het begin van de oprijlaan. De hardstenen pijlers hebben ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar KNMI: magnetisch paviljoen in De Bilt