Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorgebouw in Bilthoven

Nijverheid Industrie

Soestdijkseweg Noord 480
3723HM Bilthoven (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1924
Architect: G. Krop


Beschrijving van Transformatorgebouw

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, in 1924 gebouwd naar ontwerp van architect G. Krop. De architect heeft zich in het ontwerp laten beïnvloeden door de Amsterdamse Schoolstijl. Het is één van de vroegste voorbeelden van dit zogenaamde paddestoeltype die nog in de provincie Utrecht bestaan. Opdrachtgever was de Provinciale Utrechtse Electriciteitsmaatschappij (PUEM). De architect heeft bij het ontwerp rekening gehouden met villawijk in Bilthoven, waarmee men met de aanleg in het begin van de jaren twintig was begonnnen. Vandaar het villa-achtige uiterlijk met ramen en daklichten die feitelijk geen functie hebben. Omschrijving Een evenwijdig aan de Soestdijkseweg Noord gelegen transformatorgebouw op rechthoekige plattegrond. Het huisje heeft één bouwlaag en wordt gedekt door een pannen schilddak zonder goot. De dakschilden steken over, waarbij het overstek aan de onderzijde met messing en groef delen is afgewerkt. De gevels zijn in rode baksteen opgetrokken. Het trasraam bestaat uit gemetselde banden van in tweelagen aangebrachte rode en zwarte baksteen en wordt door een rollaag in zwarte baksteen afgesloten. Onder het overstek van de dakschilden is een brede, licht uitstekende lijst van verticaal gemetselde zwarte baksteen. De ramen hebben ruitvormige roedenindeling. De gevel aan de Soestdijkseweg Noordzijde (west) heeft een in het midden geplaatste plaat stalen deur. Aan weerszijden is ter hoogte van de plint haaks een muurtje gemetseld. De banden van het trasraam lopen in de muurtjes door. Naast de deur is aan beide zijden in de gevel een geglazuurde PUEM-tegel gemetseld. De tegeltjes hebben een groene achtergrond en de in okergeel uitgevoerde letters (PUEM) zijn gevat in een rood getande, als omlijsting opgevatte `bliksemschicht', als symbool verwijzend naar elektriciteit. Boven de deur is een platte betonnen luifel aangebracht. In het dakschild is aan deze zijde een klein daklicht onder plat dakje gezet. De rechter zijgevel heeft rechts een licht risalerend geveldeel met topgevel beëindiging die door het dakschild heen steekt. De topgevel heeft een steekkap met lagere nok. In de voorsprong bevindt zich een tweede metalen deur die eveneens voorzien is van muurtjes en luifel. De top van de voorsprong, waarin een klein tweelichtsvenster is gezet, heeft vlechtingen in zwarte baksteen. De achter- en linkergevel zijn blind. Waardering Het transformatorgebouw aan de Soestdijkseweg Noord is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaard transformatorgebouw naar ontwerp van G. Krop alsmede van belang vanwege Amsterdamse Schoolstijlinvloeden en de bijzondere vormgeving. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de vroeg twintigste eeuwse ontwikkeling van de elektriciteitsvoorziening in de provincie Utrecht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514675
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorgebouw in Bilthoven

Gaudeamus

Gerard Doulaan 21
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
In 1924 naar ontwerp van zijn zoon F.E. Rontgen - en blijkens gevelsteen ook van de architecten Hoenink en Gathier - ten behoeve van de musi..

Tuinhuis achter Walter Maas Huis

Gerard Doulaan 21
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Inleiding TUINHUIS, achter het "Walter Maashuis" (voorheen "Gaudeaumus"), dat in 1924 naar ontwerp van architect Frants E. Röntgen is gebo..

Kantoorgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand KANTOORGEBOUW op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen onder samengesteld zadel- en schil..

Werkplaatsgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 3 Langs de rechterzijde van de centrale as gelegen gekoppelde WERKPLAATSPAVILJOENS die in een carrévorm gegr..

TBC-gebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 4 Een aan de rechterzijde van de hoofdas gelegen TBC-PAVILJOEN van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond..

Kaart & Routeplanner

Route naar Transformatorgebouw in Bilthoven

Foto's (2)