Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbele villa met zadeldak in Bilthoven

Woonhuis

Overboslaan 49
3722BK Bilthoven (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 1921
Architect: R.T. Snoek


Beschrijving van Dubbele villa met zadeldak

Inleiding Een DUBBEL WOONHUIS, type dubbele villa uit 1921 naar ontwerp van de Zaandamse architect R.T. Snoek. Opdrachtgever was dhr. J.C. van Eijkern. De villa is, wat de voorgevel betreft, een voorbeeld van expressionistische vormgeving, die op originele wijze in het ontwerp zijn verwerkt. Omschrijving Een nagenoeg evenwijdig aan de straat gelegen DUBBELE VILLA van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond. De villa heeft een met rode muldenpannen gedekt hoog opgaand zadeldak, waarvan de nok haaks op de weg staat. De achterzijde van het dak is voorzien van een groot wolfeind. De dakkapellen zijn van latere datum en zijn van ondergeschikt belang. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met in de voorgevel een expressieve toepassing, waarin verschillende vensters met diagonale en/of rechte roedenindeling zijn gezet. De symmetrisch ingedeelde voorgevel is drie traveƫen breed. De buitenste travee wordt gevormd door een driezijdige erker die tot aan de daklijst is doorgetrokken. Op de begane grond heeft de erker een samengestelde vensterpartij met dubbele deuren en zijvensters, waarboven bovenlichten met kleine, vierkante roedenindeling. Op de verdieping hebben de erkers een samengesteld vierlichtsvenster met twee diagonale roeden in de bovenste ramen en twee kleine zijramen met dito roedenindeling. In de teruggelegen middelste travee bevinden zich twee houten voordeuren, waarboven een balkon is bevestigd voorzien van een origineel houten hekwerk met ruitvormige vulling tussen stijlen. Op het balkon komen twee paar dubbele deuren uit met roedenindeling in de raampartijen. Hierboven zijn twee smalle vensterstroken met V-vormige roedenindelingen. De voorgevel kenmerkt zich door verschillende vormen van siermetselwerk, waarbij de bakstenen of op de normale wijze zijn gemetseld in staand verband of op de smalle zijde zijn gemetseld, diagonaal of verticaal in halfsteensverband. De achtergevel heeft twee bouwlagen. De rechter woning (nr. 51) heeft een forse naoorlogse uitbreiding onder een plat dak van ondergeschikt belang. Het linker huis (nr. 49) heeft nog de oorspronkelijke aanbouw, waarin een bergplaats en keuken is ondergebracht. Rechts daarvan is in de gevel een dubbele tuindeur gezet met nog originele roedenindeling. De vensters in de tweede bouwlaag hebben stolpramen met originele roedenindeling. De zijgevels zijn op een venster na geheel blind. In het interieur is weinig van de oorspronkelijke onderdelen bewaard gebleven en kan als van ondergeschikt belang worden beschouwd. Waardering De dubbele villa is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een dubbele villa uit 1921 naar ontwerp van R.T. Snoek met opmerkelijke, expressionistische detaillering in de voorgevel. Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een villawijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514672
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbele villa met zadeldak in Bilthoven

Male Partus

Soestdijkseweg Zuid 222
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Inleiding WOONHUIS, type villa (genaamd `Malepartus'), in opdracht van Baron van Ittersum naar ontwerp van architect M.J. Klijnstra in 1929..

Horev

Soestdijkseweg Zuid 260
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Inleiding WOONHUIS, type villa (genaamd `Horev'), markant gelegen op de hoek van de Soestdijkseweg Zuid en Boslaan en werd in opdracht van ..

Oranje Nassauschool

Soestdijkseweg Zuid 208
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Inleiding SCHOOLGEBOUW voor voortgezet onderwijs, genaamd de Oranje Nassauschool, in 1930 gebouwd naar ontwerp van de gemeentearchitect P.J..

Parkwijck

Soestdijkseweg Noord 319
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Inleiding De bouwgeschiedenis van het door architect H.P. Berlage ontworpen WOONHUIS, type villa (`Parkwyck') is in twee fasen te verdelen...

Trinari

Soestdijkseweg Noord 329
Bilthoven (Gemeente De Bilt)
Inleiding WOONHUIS, type villa, (genaamd `Trinari'), in 1911 ontworpen door de Groningse architect P.M.A. Huurman. Deze architect heeft voo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbele villa met zadeldak in Bilthoven