Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sandwijck: voetgangersbrug in De Bilt

Weg En Waterwerk

Utrechtseweg 305
3731GA De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: 1834-1860


Beschrijving van Sandwijck: voetgangersbrug

Omschrijving VOETGANGERSBRUG, vermoedelijk uit de tweede helft der negentiende eeuw, gelegen over de slingervijver ten zuidwesten van het landhuis. De brug geeft toegang tot het eiland in de vijver. De brug is geconstrueerd uit twee licht getogen, ijzeren, van uitsparingen voorziene liggers waarop houten planken als brugdek. Het hekwerk is ingedeeld in rechthoekige velden met windverband met in de kruising een opengewerkt medaillon. Het hekwerk wordt door een rondstaaf leuning afgesloten. Waardering De voetgangersbrug van de buitenplaats Sandwijck is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een gietijzeren brug met smeedijzeren hekwerk alsmede vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het park en in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514668
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sandwijck: voetgangersbrug in De Bilt

Sandwijck: landhuis

Utrechtseweg 305
De Bilt
Omschrijving LANDHUIS van de buitenplaats Sandwijck, gelegen langs de Biltse Grift in het noordelijk deel van het park. Het huis is via ee..

Sandwijck: pergola

Utrechtseweg 305
De Bilt
Omschrijving Een even ten zuidoosten van het landhuis gelegen cementen PERGOLA op gecementeerde voet van imitatieblokken. De pergola is opg..

Sandwijck: follie

Utrechtseweg 305
De Bilt
Omschrijving Een uit het derde kwart van de achttiende eeuw stammende FOLLIE, die in 1833-34 vergroot is tot een schijnkapel, gelegen aan ..

Sandwijck: portierswoning

Utrechtseweg 303
De Bilt
Omschrijving PORTIERSWONING in Engels neogotische stijl, van de buitenplaats Sandwijck, gelegen aan het begin van de oprijlaan. Het huis he..

Sandwijck: hekpijkers

Utrechtseweg 303
De Bilt
Omschrijving HEKPIJLERS uit 1858 van de buitenplaats 'Sandwijck', geplaatst aan het begin van de oprijlaan. De hardstenen pijlers hebben ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sandwijck: voetgangersbrug in De Bilt