Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sandwijck: hekpijkers in De Bilt

Overig

Utrechtseweg 303
3731GA De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: 1834-1850


Beschrijving van Sandwijck: hekpijkers

Omschrijving HEKPIJLERS uit 1858 van de buitenplaats 'Sandwijck', geplaatst aan het begin van de oprijlaan. De hardstenen pijlers hebben een vlakke plintzone, waarboven een gebiljoeneerde middenzone met verdiept liggen velden, vormgegeven conform de velden in plint van de erker in de portierswoning. De middenzone wordt door middel van een geprofileerde lijst afgesloten. Hierboven een fries met de naam van de buitenplaats (links 'SAND', rechts 'WIJCK'). Hierboven kraagt de pijler uit met een kroonlijst waarin gestileerde bloemen zijn uitgehouwen. Tussen de pijlers is een dubbel smeedijzeren spijlenhek gezet. Waardering De hekpijlers van de buitenplaats 'Sandwijck' zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van goed gedetailleerde hardstenen hekpijlers uit het midden van de negentiende eeuw, alsmede vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514667
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sandwijck: hekpijkers in De Bilt

Sandwijck: portierswoning

Utrechtseweg 303
De Bilt
Omschrijving PORTIERSWONING in Engels neogotische stijl, van de buitenplaats Sandwijck, gelegen aan het begin van de oprijlaan. Het huis he..

Sandwijck: duiventil

Utrechtseweg 301
De Bilt
In de achtertuin van "Sandwijck" een duiventil.

Sandwijck: historische tuin- en parkaanleg

Utrechtseweg 301
De Bilt
Omschrijving HISTORISCHE PARKAANLEG in landschappelijke stijl, waarvan de eerste aanleg uit het eind van de achttiende eeuw stamt en in 183..

Sandwijck: landhuisboerderij "Oost-Indiën"

Utrechtseweg 301
De Bilt
Omschrijving LANGHUISBOERDERIJ ('Oost-Indiën'), gelegen in het noordoostelijk deel van de buitenplaats Sandwijck. De boerderij heeft een r..

Sandwijck: landhuis

Utrechtseweg 305
De Bilt
Omschrijving LANDHUIS van de buitenplaats Sandwijck, gelegen langs de Biltse Grift in het noordelijk deel van het park. Het huis is via ee..

Kaart & Routeplanner