Sandwijck: hekpijkers in De Bilt

Utrechtseweg 303
3731GA De Bilt

Beschrijving van Sandwijck: hekpijkers

Omschrijving HEKPIJLERS uit 1858 van de buitenplaats 'Sandwijck', geplaatst aan het begin van de oprijlaan. De hardstenen pijlers hebben een vlakke plintzone, waarboven een gebiljoeneerde middenzone met verdiept liggen velden, vormgegeven conform de velden in plint van de erker in de portierswoning. De middenzone wordt door middel van een geprofileerde lijst afgesloten. Hierboven een fries met de naam van de buitenplaats (links 'SAND', rechts 'WIJCK'). Hierboven kraagt de pijler uit met een kroonlijst waarin gestileerde bloemen zijn uitgehouwen. Tussen de pijlers is een dubbel smeedijzeren spijlenhek gezet. Waardering De hekpijlers van de buitenplaats 'Sandwijck' zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van goed gedetailleerde hardstenen hekpijlers uit het midden van de negentiende eeuw, alsmede vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)