Sandwijck: pergola in De Bilt

Utrechtseweg 305
3731GA De Bilt

Beschrijving van Sandwijck: pergola

Omschrijving Een even ten zuidoosten van het landhuis gelegen cementen PERGOLA op gecementeerde voet van imitatieblokken. De pergola is opgebouwd uit stijlen en regels van gecementeerde imitatie boomstammen met ijzeren kerndraden. De boomstammen zijn voorzien van `knoesten' en `afgezaagde zijtakken'. De constructie bestaat uit zestien samengestelde `kolommen' langs een pad (acht langs elke zijde). Deze `kolommen' bestaan uit drie stijlen die door middel van schuin naar beneden geplaatste regels met elkaar verbonden zijn. Vanuit de buitenste stijlen worden twee boven elkaar geplaatste regels door schoren gedragen. Deze regels verbinden de `kolommen' met elkaar. Op de bovenste regel zijn dwarsbalken gezet die het pad overdekken. Waardering De pergola van de buitenplaats Sandwijck is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een cementen pergola. Tevens vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het park en in relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)