Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sandwijck: portierswoning in De Bilt

Kasteel Buitenplaats

Utrechtseweg 303
3731GA De Bilt
Utrecht

Bouwjaar: 1858


Beschrijving van Sandwijck: portierswoning

Omschrijving PORTIERSWONING in Engels neogotische stijl, van de buitenplaats Sandwijck, gelegen aan het begin van de oprijlaan. Het huis heeft anderhalve bouwlaag en is onderkelderd. Het bestaat uit twee bouwvolumes, waarvan het voorste een vierkante grondvorm heeft en wordt gedekt door een plat dak. Een omgaande balustrade met imitatie hekwerk sluit de gevel af. Het daarachter gelegen bouwvolume heeft een rechthoekige grondvorm en wordt door een zadeldak waarin moderne dakramen, met grijze Hollandse pannen gedekt. De gevels zijn voorzien van een bepleistering, waarin imitatievoegen (blokken) zijn getrokken. Tegen de buitenhoeken van de woning zijn overhoeks steunberen met ezelsrug- en driepasbekroning gezet. De voorgevel (noorden) heeft een in het midden geplaatste driezijdig, erker op gedecoreerde consoles. De plint van de erker heeft aan elke zijde twee verdiept liggende velden, waarboven aan elke zijde een keperboogvormig venster zit. Onder de erker bevindt zich een kelderlicht. Boven de erker heeft de gevel een drielichtsvenster met penanten. De achtergevel is een topgevel van twee vensterassen breed. De vensters in de eerste bouwlaag hebben wenkbrauwen. In de top is een drielichtsvenster met penanten gezet. De overstekende dakschilden rusten op gesneden houten consoles. De rechter zijgevel heeft links een venster met wenkbrauw, waarboven een liggend rechthoekig venster. Rechts hiervan, direct naast de overgang van beide bouwvolumes, bevindt zich een portiek met ingangspartij. De portiek is aan drie zijden met Tudorbogen opengewerkt en heeft een onregelmatige kanteelbeëindiging. De hoeksteunberen steken hierboven uit en hebben een ezelsrug, boven het driepasmotief als vulling onder de schuine zijden. Rechts van de ingangspartij zit in de gevel een venster met wenkbrauw, waarboven een liggend rechthoekig venster. De linker zijgevel heeft twee vierkante vensters als latere toevoeging. Waardering De portierswoning van de buitenplaats Sandwijck is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een neogotische portierswoning, alsmede vanwege de cultuurhistorische waarde door oorspronkelijke functie. Tevens vanwege de ruimtelijk-functionele en ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514661
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sandwijck: portierswoning in De Bilt

Sandwijck: hekpijkers

Utrechtseweg 303
De Bilt
Omschrijving HEKPIJLERS uit 1858 van de buitenplaats 'Sandwijck', geplaatst aan het begin van de oprijlaan. De hardstenen pijlers hebben ee..

Sandwijck: duiventil

Utrechtseweg 301
De Bilt
In de achtertuin van "Sandwijck" een duiventil.

Sandwijck: historische tuin- en parkaanleg

Utrechtseweg 301
De Bilt
Omschrijving HISTORISCHE PARKAANLEG in landschappelijke stijl, waarvan de eerste aanleg uit het eind van de achttiende eeuw stamt en in 183..

Sandwijck: landhuisboerderij "Oost-Indiën"

Utrechtseweg 301
De Bilt
Omschrijving LANGHUISBOERDERIJ ('Oost-Indiën'), gelegen in het noordoostelijk deel van de buitenplaats Sandwijck. De boerderij heeft een r..

Sandwijck: landhuis

Utrechtseweg 305
De Bilt
Omschrijving LANDHUIS van de buitenplaats Sandwijck, gelegen langs de Biltse Grift in het noordelijk deel van het park. Het huis is via ee..

Kaart & Routeplanner